Зима

Зима
Пролет

13 юли 2021 г.

Корнелия Нинова: БСП няма да подкрепи правителството на ИТН

"Политиката не е шоу, а изисква сериозни отговори на сериозните въпроси, пред които е изправена България." 

 

БСП няма да подкрепи правителството на ИТН и предложените мерки от Слави Трифонов. Това заяви категорично лидерът на социалистите Корнелия Нинова след заседание на ИБ на БСП.


"Последните години имаме четири цели в нашата политика, които преследваме последователно, принципно и честно. Първата - да се промени моделът на управление на паралелната държава и задкулисието; втората - да се върне държавността там, където й е мястото, в българските институции; третата е социалната политика, социалните проблеми на хората, които да бъдат решаване чрез политическите решения в парламента; четвъртата - да гарантираме сигурност и стабилност на България", допълни Нинова и уточни, че с предложенията на Трифонов нищо от техните четири цели не се изпълнява.

По думите й справедливият гняв на хората от протестите бил употребен за поредния политически експеримент. Вместо да се продължи доброто, направено от служебния кабинет ББР да се преструктурира, за да помогне на малкия и среден бизнес, тя се предлага за приватизация.

"Сигурно има и решение кой ще е купувачът. Концесиониране на автомагистрали също означава защита на частни интереси срещу това от хората да се събират още и още пари", даде пример Нинова. Тя подчерта, че се предлага "стари лица да правят новия модел", не става дума за промяна в съдебната система, за борба срещу монополисти. 

Нинова заяви, че Слави Трифонов е нанесъл тежък удар върху парламентаризма с начина, по който е поднесъл предложението си - "без диалог, вместо от джипката - от фейсбука". Освен това няма предложения за социални мерки, промяна в модела на здравеопазване и образование.

"Ако ГЕРБ предложат отново кабинет, няма да го подкрепим, принципни и последователни сме", каза още тя.

Изпълнителното бюро ще предложи на Националния съвет, ако третият мандат бъде връчен от президента Радев на БСП, да го вземат.

"Ще започнем открити прозрачни разговори с други партии, ще поставим национални приоритети на масата и ще опитаме да предложим кабинет", заяви Нинова. По думите й да се отиде на трети избори би било огромно изпитание и за гражданите, и за държавата.

Тя подчерта, че БСП иска с този трети опит да гарантира сигурност за хората и стабилност за България. Кои са тези приоритети и партии, ще бъде коментирано след Националния съвет, съобщи лидерът на БСП.

По отношение на обвиненията на ГЕРБ към организацията на вота от ЦИК, Нинова заяви, че представителите на партията на Борисов сами са създавали пречки, най-вече пред машинното гласуване. 

"Изглежда малко арогантно точно те да искат оставката на ЦИК", посочи тя, цитирана от Dnes.bg.

В отговор на въпрос Нинова каза още, че предложенията на ИТН са "сериозен неолиберален подход към икономиката, финансите и политиката", което противоречи на вижданията на социалистите. 

"Политиката не е шоу, а изисква сериозни отговори на сериозните въпроси, пред които е изправена България", посочи още тя.

За това, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е извикан на разпит, Нинова коментира: "Като бивш следовател ще кажа, че когато те призоват, значи има нещо конкретно, но какво точно ще се случи, нямам представа, ще видим в четвъртък".

Няма коментари:

Публикуване на коментар