Зима

Зима
Пролет

20 юли 2021 г.

Александър Лукашенко: Беларус не е длъжен да защитава държавите от ЕС от наплива на мигранти

"Задушават ни и ние ще ги защитаваме? Слушайте, това не е ли наивно? Това не е наивно, това вече е безумно." 

 

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че страната му не е длъжна да защитава държавите от Европейския съюз от наплива на нелегални мигранти. 

Причината е, че Европейският съюз наложи санкции на Минск, които оказват негативно влияние върху белоруската икономика.

"Наложиха санкции срещу нас и ни упрекват за факта, че Лукашенко насърчава нелегалната миграция“, каза президентът  на среща с белоруски дипломати. "Задушават ни и ние ще ги защитаваме? Слушайте, това не е ли наивно? Това не е наивно, това вече е безумно", каза Лукашенко, предаде агенция БелТА .

"Те искат от мен пет пъти да увеличим граничните войски?  Кой ще плати за това? В условията на задушаване на нашия народ и държавата ни кой ще плати?" - добави Лукашенко.

По-рано представители на Европейския съюз упрекнаха белоруските власти за умишлено пускане на нелегални мигранти на територията на Литва.

В края на юни Европейският съюз наложи  икономически санкции на Беларус заради принудителното приземяване на самолета на "Райънер" в Минск на 23 май и задържането на журналиста и опозиционен активист Роман Протасевич и приятелката му София Сапега.

Новите целенасочени икономически санкции включват забрана за пряка или непряка продажба, доставка, прехвърляне или износ на оборудване, технология или софтуер, предназначени предимно за използване при наблюдение или прехващане на интернет и телефонни комуникации и на стоки с двойна употреба и технологии за военна употреба. На европейски компании се забранява да търгуват с беларуски петролни продукти, тютюневи изделия и калиев хлорид, който се използва за производството на изкуствени торове и е главният продукт, експортиран от Беларус, съобщава Banker.bg.

Ограничава се и достъпът на беларуски физически и юридически лица до капиталовите пазари в ЕС и се забранява предоставянето на застраховки и презастрахования на беларуското правителство и беларуските публични органи и агенции. Европейската инвестиционна банка ще спре плащанията по всички съществуващи споразумения във връзка с проекти в публичния сектор и всички договори за техническа помощ.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар