Зима

Зима
Пролет

8 юли 2021 г.

Виктор Орбан: Сърбия е ключова държава и ЕС трябва да го разбере

„Докато Сърбия не се интегрира, Западните Балкани също няма да бъдат интегрирани. 

 

„Ролята на Унгария е изключително стабилизираща в Западните Балкани и всички страни в региона виждат Унгария като стабилизиращ фактор.“

Това каза сръбският президент Александър Вучич след днешната среща в Белград с унгарския премиер Виктор Орбан.

Той благодари на Унгария за подкрепата на Сърбия по пътя ѝ към ЕС.

"Мнозина казват, че подкрепят пътя на Сърбия към ЕС, но малцина го правят смело и открито, готови заради Сърбия да търпят критики, както го правите вие", каза Вучич.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че недвусмислено подкрепя Сърбия и нейното членство в ЕС, защото зад Сърбия стоят целите Западни Балкани.

„Докато Сърбия не се интегрира, Западните Балкани също няма да бъдат интегрирани. Сърбия е ключова държава и ЕС трябва да разбере това", каза Орбан и добави, че "стабилността на Западните Балкани не е възможна без стабилността на Сърбия".

"Ключът към стабилността на региона е Сърбия", каза унгарският премиер, който обясни, че ако не сте коректни към съседа си, и той няма да бъде коректен към вас, което страните от Централна Европа трябва да разберат. "Стабилизацията на региона е въпрос на съжителство и доверие на народите", каза Орбан, цитиран от БНР.

Той оцени, че ако се говори на езика на цифрите, интересът на ЕС към членството на Сърбия е много по-голям, отколкото интереса на Сърбия.

В отговор на критиките от страна на ЕС относно неговите възгледи за разширяването и подкрепата му за Сърбия по европейския ѝ път, Орбан каза, че разширяването на ЕС трябва да се ускори и ако не се предприемат действия по разширяването, ЕС ще тъпче на едно място и накрая ще се разпадне.

Според него в Брюксел спирането на разширяването елегантно се нарича „насищане от разширяването“. 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар