Зима

Зима
Пролет

4 юли 2021 г.

Валя Ахчиева: Страхуват ли се прокурорите да разследват ефективно купения вот

"Разпокъсаните досъдебни производства в няколко града по един казус никога няма да доведат до събиране на доказателства и свидетели." 

 

"Наложително е да се зададе въпрос - как разследват разследващите. Ситуацията в Гурково е като да плуваш в сярна киселина. Ние осветяваме, но компетентните органи не разследват. 

През годините са се утвърдили схеми как прокуратурата и полицията да имитират дейност, че разследват, а всъщност няма разследване. Това доказват отминалите почти три месеца след моите разкрития - как се правят избори в община Гурково."

Това каза пред БНР разследващият журналист Валя Ахчиева във връзка с темата ѝ "Теория и практика на купуването на ромски гласове" от края на април.

Тя уточни, че все още не е разпитана по случая, защото, "ако бъда разпитана, делото ще стане горещо, а схемите в Гурково си стоят".

"От 4-ти април досега нито един разследващ полицай не е мръднал и милиметър в разследването. Пет сгради с полицаи в пет града - Стара Загора, Сливен, Казанлък, Твърдица и Гурково, не могат да обходят две ромски махали в Твърдица и в Гурково... Разпокъсаните досъдебни производства в няколко града по един казус никога няма да доведат до събиране на доказателства и свидетели. През последните три месеца десетки роми искат да свидетелстват за купуване на гласове, но няма пред кого. Ромите са в Гурково, разследващите полицаи са в Твърдица и в Казанлък, а наблюдаващите прокурори са в Сливен и в Стара Загора. Ромите дори искат да станат защитени свидетели", допълни журналистът в предаването "Неделя 150".

Ахчиева подчерта, че темата с преселението на ромите от община в община или от държава в държава е трябвало отдавна да премине в разследване на длъжностни лица от общинските администрации, които са допуснали това.

"Страхуват ли се прокурорите да разследват ефективно купения вот."


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар