Зима

Зима
Пролет

20 юли 2021 г.

Мая Илиева: Клиничните пътеки се превръщат в персийски килими

“Парите отиват в една шепа хора, които се разпределят по върховете на тази система.“ 

 

„Започват да излизат мръсните тайни на системата. Беше време да излязат. Пандемията ускори излизането на мръсните тайни на тази система. Виждаме, че вече и лекари започват да говорят за това, че тази система не работи. Тя най-накрая да бъде не просто реформирана, а да бъде променена изцяло.“ 

Това коментира пред БНР Мая Илиева, председател на Синдиката на българските медицински специалисти.

„Болниците като търговски дружества трябва да генерират печалба. Започва да се говори за приходи и разходи, а не за това как се лекуват пациентите и най-вече дали се лекуват качествено. Оттук можем да говорим много и за клиничните пътеки. Клиничните пътеки се превръщат в персийски килими с тези фиктивни хоспитализации. И то се прави с една-единствена цел – да заработят хората, които работят в системата своите заплати“, изтъкна Илиева.

По думите й властта е съсредоточена в директорите на болниците и има дългогодишни болнични директори, които според нея си мислят „че тези болници са им едва ли не частна собственост, хората, които работят са роби, а те са робовладелците“.

“Парите отиват в една шепа хора, които се разпределят по върховете на тази система“, подчерта Мая Илиева.

Протестът на „Пирогов“ в защита на отстранения директор проф. Асен Балтов според Илиева е „изключително неморален“. Тя отбеляза, че хората са излезли под натиск от началници, приближени на вече бившия шеф на болницата.

„Председателят на КНСБ в „Пирогов“ събира хората в болницата, за да излязат навън. Тук това е шокиращото – за пръв път синдикат защитава работодател и то работодател, обвинен в нерегламентирани практики, в присвояването на доста значителни средства.“


Няма коментари:

Публикуване на коментар