Зима

Зима
Пролет

16 юли 2021 г.

Най-големият победител на изборите

Изборите сега бяха много по-честни и отразяват какво мислят хората. Това, накратко, е демокрация. Другото беше друго... 

 

Погълнати от изборните резултати и политическите турбуленции, след това много хора не обърнаха внимание на нещо важно - изборите преди седмица бяха изключително добре организирани.

Един от най-големите проблеми на всеки вот през последните над десет години - купените и контролирани гласове, беше ако не прекратен, то силно намален. Ако това не се беше случило, парламентът можеше да изглежда много по-различно. При положение че тези гласове се бяха разпределили като на миналите избори, твърде вероятно ГЕРБ щеше да бъде първа политическа сила, ДПС - четвърта, а "патриотите" може би да са над чертата.

Иначе казано, всичко щеше да си е същото. Откраднатите от всички ни пари щяха да бъдат инвестирани в купуване на гласове, които да се превърнат в още власт и още кражби. Заедно с това силно беше намалена и практиката държавни органи като НАП и БАБХ да се използват за натиск срещу различни бизнеси, така че те да осигуряват гласуване за властта.

Ефектът от всичко това е, че изборите сега бяха много по-честни и отразяват какво мислят хората (въпреки по-ниската активност, която до голяма степен се обяснява и с липсата на контролиран вот). Това, накратко, е демокрация. Другото беше друго.

Добре организираните избори си проличаха и по липсата на опашки при предаването на резултатите. Броят на недействителните гласове е изключително нисък. Резултатите бяха съобщени по-бързо.

Всичко това са лесни за постигане ефекти. Трудното идва оттам, че за да се случат, трябва почтеност и политическа независимост.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар