Зима

Зима
Пролет

14 юли 2021 г.

Русия няма да прави компромиси по въпроса за гей браковете

Поправките от 2020 г. на руската конституция включват по-специално нормата за защита на „институцията на брака като съюз между мъж и жена“ 

 

Президентският прессекретар Дмитрий Песков заяви, че в Конституцията на Руската федерация има "абсолютно еднозначна формулировка" на понятието "брак" като съюз между мъж и жена. 

По-рано Европейският съд по правата на човека призна отказа на три еднополови двойки от Русия да сключат брак като нарушение на член 8 от Европейската конвенция за правата на човека - относно правото на зачитане на личния и семейния живот. Съдът смята, че Руската федерация има задължение да спазва разпоредбите на Европейската конвенция за правата на човека, съобщава ТАСС. 

"Кремъл категорично се противопоставя на търсенето на някаква компромисна форма за регистрация на отношенията между еднополовите двойки", заяви в сряда пред журналисти прессекретарят на руския президент, Дмитрий Песков.

"Няма нужда да се търси някаква компромисна форма на регистрация, президентът не реагира по никакъв начин на това", каза говорителят на Кремъл. Така той отговори на въпроса как е реагирал Путин на решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) относно еднополовите бракове и дали смята, че е възможно да се намери компромисна форма за узаконяването на еднополовите двойки.

Дмитрий Песков обясни, че в Русия "има абсолютно еднозначна формулировка в Конституцията и абсолютно еднозначен брой граждани на Руската федерация, които подкрепят такава еднозначна позиция".

Във вторник Песков заяви пред ТАСС, че Руската федерация не може да се съобрази с решението на ЕСПЧ относно регистрацията на брак на три еднополови двойки, тъй като това нарушава Конституцията на Руската федерация.

Съгласно новата норма на член 79 от Конституцията на Руската федерация, решения на междудържавни органи, приети въз основа на разпоредбите на международните договори на Руската федерация в тълкуване, които противоречат на основния закон, не трябва да се изпълняват на територията на Русия. 

Поправките от 2020 г. на руската конституция включват по-специално нормата за защита на „институцията на брака като съюз между мъж и жена“.


Няма коментари:

Публикуване на коментар