Зима

Зима
Пролет

21 август 2021 г.

Жертвите и саможертвите

Предлагам някои хора просто да се засрамят! Някак си е пошло и недостойно на фона на тези, за които жертвата е била абсолютна. И е струвала живота им!

 

 

Не знам защо, днес целият ден ми се въртят из главата едни мисли за миналото. 

За Гавраил Хлътев, богат и успешен търговец, говорещ седем езика, живял и търгувал в Цариград, Александрия, Измир.  Чаровен и красив мъж, виждайки снимките, останали в страниците на историята ни. И се чудя когато неговите роднини са гледали отрязаната му от турците глава след потушаването на Априлското въстание, дали са били тъпан, че техният син, брат и сродник се е жертвал.  И дали са се хвалили след Освобождението със саможертвата на успешния и хубав млад мъж, загинал за свободата на България само на двадесет и няколко години. Чудя се дали някога Гина Кунчева е изрекла думата "жертва" за великия си син - син и на България...

Българската история е пълна с герои... и с предатели. С такива - успешни, известни и хубави мъже и жени, за които не е имало и миг замисляне, преди да си дадат живота за България. Не да станат министри - ЖИВОТА СА СИ ДАЛИ! Това е саможертвата. Но те не са жертви - те са национални герои, светини и история...

А вчера гледам един семпъл човечец как ни набива канчето, че  "великия" му син си е "пожертвал" удобният живот в Канада, за да стане министър на нас, простите българи, които не можем да се оправим сами! За министър се жертвал, бе, за министър! Направо жертва, достойна със саможертвата на Левски и Ботев!

Предлагам някои хора просто да се засрамят! Дали е добър или лош министър КП, само времето ще покаже. Лъжата също ще се разбере рано или късно. Но все пак, не прекалявайте. Да си министър, па макар и на изостанала европейска държава, НЕ Е ЖЕРТВА! Не ни го навирайте в очите като някакъв герой защо не е останал неизвестен бизнесмен в другата си Родина, а е дошъл тук да ни управлява нас, простите! Някак си е пошло и недостойно на фона на тези, за които жертвата е била абсолютна. И е струвала живота им! Който впрочем, не е бил спонсориран от външни фактори!

Жертва е да дадеш всичко за Родината си! Не за да го натякваш, а ЗАЩОТО РОДИНАТА Е САМО ЕДНА! Също като майката! И не е жертва да станеш министър с голяма заплата и власт. Отговорност е! 

Чета днес и че фен клуб "Лелки за Киро" щели да излизат по площадите да го защитават. Вероятно същите, които не могат да си платят тока и вземат бързи заеми, за да си платят лекарствата и сметките. И които си броят левчетата от мизерната пенсия. И които дори не осъзнават как изглеждат 160 000 лева, дадени от техния кумир на избрана близка адвокатка  от ДБ! Същите тези хора, които не излизат на улицата да се борят за правата си, за свободата си, за България, ще излизат на улицата да защитават едно чаровно момче, което дори не познават...

България заслужава саможертвата на всеки един от нас! Но жертвата трябва да я направим ние, а не ние да се жертваме, за да се уреди някой тарикат на власт. Затова повече дори не споменавайте тези думи във връзка с новите политици! Срамно е!

*Впрочем с оглед разпада на образованието, да напомня, че Гаврил Хлътев е героят на България, направил най-свидната жертва на олтара й - Георги Бенковски!

 

Елена Гунчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар