Зима

Зима
Пролет

16 август 2021 г.

Мохамад Наим: Войната в Афганистан приключи

"Постигнахме това, към което се стремяхме, а именно - свободата на нашата страна и независимостта на народа ни." 

 

"Твърде рано е да се каже как талибаните ще управляват в Афганистан", заяви техен лидер, цитиран от Ройтерс. Неназованият събеседник говори за агенцията по телефона. 

”Ние искаме всички чуждестранни сили да напуснат (страната), преди да започнем да преструктираме управлението” в Афганистан, подчерта талибанският лидер.

Той отбеляза, че бойците на движението в столицата Кабул са били предупредени да не плашат цивилните и да им позволят да се върнат към нормалното си ежедневие.

"Войната в Афганистан приключи", каза по-рано Мохамад Наим, говорител на талибаните.

Наим, който говори пред катарската телевизия Ал Джазира, след като вчера ислямисткото движение установи контрол върху афганистанската столица Кабул, отбеляза, че видът и формата на новото управление в Афганистан ще станат ясни в скоро време.

"Постигнахме това, към което се стремяхме, а именно - свободата на нашата страна и независимостта на народа ни", изрази задоволство Наим. Той добави, че талибаните сега виждат плодовете от своите усилия и саможертви през последните 20 години, когато воюваха срещу международните сили начело със Съединените щати.

Коалицията свали режима на талибаните през 2001 г. с аргумента, че е подслонил и осигурил база на Осама бин Ладен - лидера на терористичната мрежа Ал Каида, извършила атентатите на 11 септември същата година.

"Няма да позволим на никого да използва нашите земи, за да взима на прицел когото и да било, и не искаме да навредим на (никого)", даде да се разбере този говорител на талибаните. Той подчерта, че ислямисткото движение няма да се меси в чужди работи и в замяна не иска други да се месят в неговите.

"Не мислим, че чуждестранните сили ще повторят отново своя провалил се опит в Афганистан", прогнозира Наим. Той изрази готовността на талибаните да успокоят безпокойствата на международната общност чрез диалог.

"Искаме не да живеем в изолация, а да имаме отношения с международната общност", каза Наим. Той увери, че талибаните спазват правата на жените и малцинствата и свободата на изразяване "в съответствие с шериата".

Молла Абдул Гани Барадар, който оглавява политическото бюро на движението, каза, че победата е била неочаквано бърза и няма аналог в света, допълва БТА.

"Реалният тест ще започне сега, като се отговори на очакванията на хората и им се служи с решаването на техните проблеми", подчерта в същото време той.

Друг представител на талибаните каза, че те ще започнат разговори за "отворено и широко представително ислямско управление". Сухаил Шахин, говорител на движението, говори пред Асошиейтед прес, след като вчера ислямистите установиха контрол върху столицата Кабул и издигнаха своя флаг над президентския дворец.
По-рано друг представител на талибаните заяви, че те ще обявят ново правителство от президентския дворец, но, изглежда, тези планове остават на изчакване.




Няма коментари:

Публикуване на коментар