Зима

Зима
Пролет

24 август 2021 г.

Весислава Танчева: Въпросът за правителството вече не е първостепенен, основен е парламентът

"За какво ни е правителство с недееспособен парламент, който е лишен от възможност да работи и там се извиват ръце." 

 

"Въпросът за правителството вече не е първостепенен, основен е парламентът."

Това заяви пред БНР Весислава Танчева, експерт по политически комуникации. 

Според нея вече са много малки шансове за съставяне на правителство с третия мандат, а в Народното събрание се извършва състезание по популизъм.

"Единствено парламентът има правомощията да осъществи реформите и онези реформаторски промени в Конституцията, заради които тръгнахме да сваляме правителството на Борисов и поискахме оставката на Гешев. Самото правителство няма такива възможности. Когато парламентът доказва по безспорен начин, че е неспособен да изпълни каквато и да е част от нашите искания, за какво ни е той. За какво ни е правителство с недееспособен парламент, който е лишен от възможност да работи и там се извиват ръце."

Танчева определи идеите за експертен кабинет с третия мандат като идеи за правителство без ясна отговорност, което е мечта на наследниците на някогашната Държавна сигурност, имащи пионки в парламентарните партии. 

Политологът Тончо Краевски подкрепи изказаните тези от Весислава Танчева и добави:

"Категоричната линия, която беше начертана между партиите на промяната и на статуквото, е много по-некатегорична и плаваща, отколкото изглежда. Партиите на протеста нито на първите, нито на вторите избори успяха да постигнат мнозинство. Затова възникна сложен казус за тях - има предизвикателство да се договорят с някоя от партиите на статуквото. Проблемът е, че трите партии на протеста нямат единна дефиниция за това кои са партиите на статуквото и каква е йерархията на лошите сред тях".

Според експертката по политически комуникации не всички партии, събрани за изчегъртването на ГЕРБ, са имали такива намерения в самото начало:

"Има такъв народ" не може да бъде "обвинен" в такива желания, защото те не са присъствали на протестите срещу ГЕРБ", смята Танчева.

По думите ѝ, за да бъде прекъсната връзката между управлението и престъпните кръгове, което по всички определения се нарича мафия, трябва да имаш точен план как това да се случи.

"Ролята на президента Румен Радев е донякъде административна, но ние го натоварихме с други очаквания, които се дължаха на факта, че той беше единствената публична опозиция на управлението на Бойко Борисов, което всички разглеждахме като обединено с Доган, Пеевски и Гешев. По Конституция България не може да живее без правителство, но без парламент - може. Следва въпросът нужен ли ни е отново толкова скопен парламент, колкото предишния".

Весислава Танчева смята, че е време избирателят да се ядоса и по-масово да се гласува на следващите избори.

Краевски коментира, че никоя от партиите не иска да подкрепи правителство, което да е само за половин година:

"Всички предпочитат да държат активите си и да ги пазят, като чакат някой друг да изгори. Никой не иска да инкасира репутационна и електорална щета. Те не искат да поставят интереса на обществото над партийния си интерес. Това е криза на парламентарната демокрация - когато партиите не са в състояние да изградят консенсус и да жертват партийния интерес в името на публичен интерес, който е над партийния им".

Според него тази криза на парламентарната демокрация, ако продължава с този устрем, може да доведе до отваряне на разговор за конституционни промени, които да доведат до различно държавно устройство на страната, което ще е много лошо:

"Темата за президентската република. В един момент ще подпечата де юре това, което е де факто положението в България".

Танчева добави, че говоренето за идеи за засилване на ролята на президента и въвеждане на президентска република е изключително опасно и пагубно:

"Осъществяването на това е само една крачка от едноличната диктатура. Ние почти го видяхме това по време на управлението на Борисов и президента Росен Плевнелиев. Всяка такава идея,която вменява по-активна роля на президента, ни тласка в такава посока".


Няма коментари:

Публикуване на коментар