Зима

Зима
Пролет

26 август 2021 г.

Румен Радев ще връчи третия мандат на БСП

Корнелия Нинова: Няма да съм аз кандидатурата за министър-председател и не предвиждаме да разговаряме с ДПС 

 

На 27 август от 9:30 часа президентът Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат на третата по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание "БСП за България", съобщиха от "Дондуков 2".

"Поучихме покана от президента Румен Радев утре в 9.30 да се явим в президентството, за да ни връчи третия мандат. Напълно разбираме отговорността, която сега поемаме." 

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в парламента. 

"Ще подходим различно от първия мандат и няма да поставяме предварителни условия", увери тя. И добави, че социалистите ще проявят разум и диалогичност към другите партии на протеста. Те ще поканят "Изправи се БГ! Ние идваме", "Демократична България" и "Има такъв народ" на разговори.

БСП няма да поставя предварително определени кандидатури за министър-председател и министри. 

"Искаме това решение да бъде взето заедно. Търсим консенсус по тези въпроси. Всичко ще се случи публично, пред вас, целият народ да знае какви преговори водим. Ще предложим да стъпим на политическата декларация, която постигнахме при първия кръг от преговори. Тя беше един добър документ, в който участвахме и четирите партии", посочи Нинова, цитирана он Banker.bg

"Знаем си и тежестта като парламентарна група - трета сила с 36 депутати. Така ни подреди народът, че никой да не може сам да състави кабинет. Разбираме го напълно", каза още тя.

"Няма да съм аз кандидатурата за министър-председател и не предвиждаме да разговаряме с ДПС", декларира Нинова. 

Според нея кандидатът за премиер не бива да е нито един от политическите лидери на партиите: "Моментът е такъв, че трябва да отстъпим назад и да изберем надпартийна фигура, консенсусна, уважавана, която да може да проведе тези политики, които ще заложим и да изведем общо заедно България от кризата следващите месеци.".

Социалистите ще поканят "Има такъв народ" още веднъж на разговори, тъй като с тях за били постигнали най-висока степен на съгласие при първия кръг политически преговори. 

"Нямахме никакви претенции за министри, за премиер. Така че разчитам на тях, на разум, на обективна преценка дали е необходимо в момента редовно правителство. Ако преценят, че не е, тяхно решение", отбеляза председателят на БСП.


Няма коментари:

Публикуване на коментар