Зима

Зима
Пролет

2 септември 2021 г.

Корнелия Нинова: Връщаме мандата във вторник, 7 септември

"Положихме максимални усилия за постигане на мнозинство за кабинет и за работещ парламент. Трите партии на протеста ни отказаха, безсмислено е да се продължават повече тези усилия." 

 

БСП ще върне мандата  за съставяне на правителство във вторник - 7-и септември. 

Това е решил Националният съвет на социалистите след тричасово заседание. "За" са гласували 108 членове, "против" - 6 и "въздържали се" - 8. Решено е БСП да не излъчва министър-председател.

"Връщаме нереализиран мандат. Имаше различни предложения. Както знаете, днес разумът надделя и утре на комисия ще се гледа актуализацията на бюджета, а във вторник ще се гледа в пленарна зала. Това ни спря да върнем мандата още утре", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Положихме максимални усилия за постигане на мнозинство за кабинет и за работещ парламент. Трите партии на протеста ни отказаха, безсмислено е да се продължават повече тези усилия", коментира още тя след края на заседанието.

Според нея е ясно, че няма желание за редовен кабинет. В същото време Нинова изрази задоволство, че ще започне актуализацията на бюджета на страната в ускорени срокове.

"Ние искахме разум и отговорност, но не се получи. Имаше предложение да върнем мандата дори още днес, или утре. Накрая гласуването реши, да има време до вторник, за да има възможност за актуализация на бюджета. Това е последен опит да постигнем съгласие за актуализацията. За съжаление, вече летят всякакви предложения от всички групи и дано няма популистко предизборно наддаване, което да не доведе до резултат", каза Нинова, цитирана от Banker.bg.

Тя разказа защо са се провалили разговорите с ИНТ. 

"Трифонов заяви, че сме лява партия и не могат да ни подкрепят. После каза, че ние не сме ги подкрепили и затова те отказват на нас. Каза се също, че сме партия на статуквото. Това са чести смени на позицията и вие го тълкувайте. Ние бяхме последователни и това се видя от всички", изтъкна Корнелия Нинова.

Тя обясни, че не знае кога Радев ще насрочи парламентарните избори и този въпрос също не е обсъждан от пленума. Според нея има време и за приемане на промените в закона за НСО, които БСП подкрепяли.

Лидерът на БСП смята, че президентът може да забави с няколко дни разпускането на Народното събрание, така че актуализацията на бюджета да бъде окончателно приета.

БСП получи третият мандат за съставяне на кабинет от президента миналата седмица и лидерът на партията Корнелия Нинова направи заявка, че ако социалистите не могат да го изпълнят, мандатът ще бъде върнат между 10 и 15 септември. Мотивът, който беше посочен, е гласуването на второ четене на актуализацията на бюджета.

БСП успя да проведе разговори с представители на "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Има такъв народ", а от "Демократична България" не се явиха на срещата.

След като стана ясно, че липсва подкрепа, днес от левицата обявиха, че връщат мандата на 7 септември - вторник, за когато е планирано извънредно заседание на НС, на което ще бъдат гласувани на второ четене актуализацията на бюджетите на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар