Зима

Зима
Пролет

25 септември 2021 г.

Нови хоризонти в журналистиката със стари кръгове и щения? Шегувате се

Няма да има свобода на словото и медиите в България, докато те са плакати и знаме на различни кръгове, според близостта им до съответната власт 

 

Странни премеждия има свободата на словото в България. 

Мине се не мине и някакви кръгове - с прикрити и не съвсем прикрити връзки с властта, - развяват знамето на свободни медии и борба срещу корупцията. На тези форуми се изричат пламенни слова, канят се хора от чужбина, а български „бойци от фронта“ разказват подвизи в битките с олигархията, властта, прокурорските извращения и пр. Получава им се направо като истински, автентични събития.

На 24 и 25 септември подобно мероприятие се провежда в х-л „Милениум“ в София под надслов „Нови хоризонти в журналистиката“. Идеята е да се обменят опит и мнения на журналисти от други страни и техни български колеги. Когато човек се запознае с програмата обаче, разбира, че всъщност не става дума за журналистиката и хоризонтите въобще, а за определен кръг от медии и техни представители. Само там, оказва се, работят смели и доблестни разследващи журналисти и никъде другаде. За издания от кръга и свързани с кръга „Капитал“ става дума. Те, заедно с фондация „Америка за България“ са организатори на „крупното събитие“. Съучаства и Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ), как иначе.

Няма лошо, но би трябвало организаторите да обявят честно, че става дума за сбирка на техния си кръжок. Иначе някой може да се заблуди. Чужденец, разбира се, нашите тук са наясно.

Доскоро същото правеха кръгове, близки до властта на Борисов и ГЕРБ. Наричахме техните опити „подмяна на истината“ и „лицемерие“ – и те бяха такива. А какви са лъскавите форуми с ограничен достъп днес?

Странно е (а може би не) поведението на фондация „Америка за България“, която от години финансира щедро определени медии и не поглежда към други, които воюват истински, а не наужким. Това политика на управленците във фондацията ли е, на американското посолство в София или политика на властите в САЩ? Наистина ли в тази организация тежи думата на Галя Прокопиева и Цветелина Бориславова или и някой друг може да казва нещо? Риторичен въпрос.

Няма да има свобода на словото и медиите в България, докато те са плакати и знаме на различни кръгове, според близостта им до съответната власт.

По случайност организираното мероприятие съвпадна с идването на евродепутати в София, както и на представители на „Репортери без граници“, които да се запознаят с родната действителност в областта на войната с корупцията. Е, запознали са се. Трогнати сме от вниманието.

П.П. Спомням си Венелин Петков, който ще разкаже спомени от фронта пред форума, с лопата и кофа след проливен дъжд във Варна. Там бе и премиерът Пламен Орешарски… Беше много вълнуващо и героично. Нищо лично.

Като на фронта, а?...

 

Огнян Стефанов, Frognews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар