Зима

Зима
Пролет

24 септември 2021 г.

Си Дзинпин: Ефективността на китайската демокрация в управлението на държавата изуми света

"Демокрацията не е патент на която и да е държава, а право на хората от всички страни." 

 

Китай отрича, че нарушава човешките права, както твърди Запада, и твърди, че е много по-демократичен, от тези които претендират с демокрациите си.

"Демокрацията не е патент на която и да е държава, а право на хората от всички страни", заяви китайският президент  Си Дзинпин на общите дебати на 76-ото Общо събрание на ООН, провели се на 22 септември.

Според него хората не бива да попадат в капана на дискурса „демокрация срещу автокрация“, създаден от някои западни политици, и погрешно смятат „антикитайските действия“ за защита на „демокрацията“, като по този начин тласкат света към опасна идеологическа конфронтация и изкуствено разделение.

"Практиката да се представят отношенията между Китай и Запада като отношения на "демокрация срещу автокрация" сама по себе си е недемократична. САЩ нямат право да дефинират едностранно и да се ползват изключително от „демокрацията“, камо ли да налагат свои собствени стандарти на другите или дори да участват в т. нар. „демократична трансформация“ на други държави. Държавите по света са различни и всяка от тях има право да избере демократична система, която отговаря на реалността й, да представлява волята на народа и да му донесе благополучие", коментира президентът, цитиран от Радио Китай, съобщава Banker.bg.

Той се похвали с избавянето на 1,4 милиарда китайци от абсолютната бедност и успешното овладяване на епидемията от коронавирус, както и с 30% принос на Китай към световния икономически растеж в продължение на много години.

"Ефективността на китайската демокрация в управлението на държавата изуми света", смята президентът. 

Китайският президент Си Дзинпин


Няма коментари:

Публикуване на коментар