Зима

Зима
Пролет

3 септември 2021 г.

Александър Симов: Нашата протегната ръка не беше приета

"Направихме всичко възможно да има диалог и няма да приема някой през медиите да ни казва какво да правим." 

 

"Ние не бързаме с връщането на мандата, задържахме го достатъчно и направихме максималното да проведем разговори с останалите партии, без ГЕРБ и ДПС, да се опитаме да създадем някакво поле за съгласие. Нашата протегната ръка не беше приета."

Това заяви по БНР Александър Симов - депутат от ПГ на "БСП за България".

"ДБ не се явиха на разговорите, ИТН дойдоха само, за да ни информират, че няма да подкрепят правителство с третия мандат. Оттук нататък задържането на мандата става безсмислено. Затова решихме, че във вторник, когато ще се гледа на извънредно заседание бюджета на ДОО и НЗОК, ние ще върнем мандата", каза Симов.

Той заяви, че най-късно до петък актуализацията на бюджета може да бъде гласувана. Потвърди, че прехвърлят топката на президента.

Симов обвини ДБ, че не са дошли на разговори, а сега през медиите им казват какво да правят с мандата, за да могат да минат в НС законопроекти, предложени от тях. Според Симов, ако ДБ са искали да се случи съдебната реформа, са имали достатъчно време да вкарат законопроектите, "заради които сега ги карат да задържат мандата". 

"Не приемам в тази кампания някой да трие мръсните си ръце с БСП. Направихме всичко възможно да има диалог и няма да приема някой през медиите да ни казва какво да правим", каза Симов.

На въпрос защо ще върнат на президента празна папка, без предложения за кабинет, Симов каза, че няма мнозинство, което да подкрепи предложенията за кабинет.

"Преди да представим премиер трябваше да съберем достатъчно гласове, за да има едно стабилно мнозинство в парламента. Това не се случи. Неморално от наша страна щеше да бъде да представим някакви хора, ей така, да изхабим техните биографии, усилия и почтеност в името на това да представим нещо", каза депутатът от БСП.

"БСП не може да бъде обвинена, че се стига до нови избори, каза още той, защото участва в преговорите по първия мандат и покани всички на преговори за третия мандат. Нашето разбиране е, че България се нуждае от редовно правителство", каза Симов.

Той смята, че при нови избори пак няма да има диалог в парламента.

Симов заяви още, че БСП не се притесняват от евентуален нов проект на Кирил Петков и Асен Василев. 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар