Зима

Зима
Пролет

30 септември 2021 г.

Търговия във виртуална точка

Защо загубихме време и не направихме тези договори във виртуална точка през последните месеци? 

 

Тъй като слушах Любомир Каримански по Ново тв да говори за идеята за размяна на руски газ с азерски с Гърция, ето моята позиция:

Това се нарича търговия във виртуална точка. Ние внасяме азерски газ, който е наш, но физически остава в Гърция. Тя внася руски газ, който е неин, но физически остава в България. И просто ги разменяме. 

Предлага се, защото имаме договор за газ с Азърбайджан, който днес е 2.5 пъти по-евтин от руския (конюнктура, 2020 беше по-скъп). Но понеже Теменужка така и не изгради връзката Комотини-Ст. Загора, едва 26% от договореното стига до нас. Останалите 74% губим. 

Проблемът е, че договорът с Азърбайджан изтича на 30 септември, т.е. днес. Има анекс, който от утре до 30 юни ни дава... 25% от старото количество. А него можем да го получаваме и по старата връзка през Кулата. 

И сега стигаме до най-важното: защо загубихме време и не направихме тези договори във виртуална точка през последните месеци? Ето това щеше да свали цени на газ, ток и парно. 

Загубихме ужасно много пари. 

Престъпление. 

Мисля, че в Булгаргаз умишлено осуетиха това. Не от любов към Русия, а заради корупция. Откровен саботаж. 

Мисля, че министерство на енергетиката тотално се проваля със запушването на течовете. Всички кадри на ГЕРБ си стоят. Дори подалият оставка шеф на Мини Марица Изток стои, защото 4 месеца не могат един конкурс да сколасат. Някакви бивши полицаи печелят конкурси за бордове. Вчерашният търг на АЕЦ Козлодуй е пореден пример за лошо управление: държавата загуби 33.5 млн.лв., без да й мигне окото. Планът за стабилност и възстановяване е уж в 4-и вариант, но всъщност го няма. Съдбата на комплекса Марица-Изток и 100 хил. работни места е в пълна мъгла. 

Сметката? Плащаме я всички. 

В хлебарницата в Младост 3 преди два месеца сметката за ел.енергия е била 500 лв. Този месец е 1300 лв. Хлябът скочи със 17%. 

И това е началото. 

Ясно е, че е заложено от ГЕРБ. Но не е причина нищо да не се променя.


 Георги Кадиев

Няма коментари:

Публикуване на коментар