Лято

Лято

14 септември 2021 г.

Владимир Путин се е срещна с Башар Асад

Руският президент е подчертал пред Асад, че редица страни влияят деструктивно на провеждането на политически процеси в Сирия 

 

Президентът на Русия Владимир Путин се е срещнал с президента на Сирия Башар Асад. 

Срещата е била в руската столица Москва, обяви Кремъл и публикува снимки от разговора между двамата държавни глави.

Руският президент е поздравил Асад за победата му на сирийските президентски избори.

"Резултатите показват, че хората ви имат доверие", е казал Путин на Асад, според съобщението на Кремъл.

Путин заявил, че чуждите сили, които са били разположени в Сирия, без да има решение на ООН за това, са пречка за консолидирането на страната.

Той е определил присъствието на тези чужди въоръжени сили в отделни части от територията на Сирия като явно противоречие на международното право.

"Това не ви дава възможност да положите максимални усилия за консолидация на страната и за придвижването напред по пътя на нейното възстановяване с такива темпове, които биха били възможни, ако цялата територия беше консолидирана от законното правителство", е заявил Путин. Руският президент е подчертал пред Асад, че редица страни влияят деструктивно на провеждането на политически процеси в Сирия.

Путин заявил пред Асад, че властите на Сирия сега контролират 90 процента от територията на страната. Това е станало възможно чрез съвместните усилия на Сирия и Русия срещу терористите, понесли сериозни и значителни щети. Руският президент е изразил надежда, че със съвместни усилия ще може да се помогне на народа на Сирия да си стъпи на крака и да се съдейства за възстановяването на икономиката, социалната сфера и здравеопазването на страната.

Руският президент е казал още, че Асад прави много за диалога с политическите си опоненти.

Башар Асад подчертал от своя страна деструктивната роля на някои държави, които блокират политическите процеси в Сирия. Той определил наложените на Дамаск санкции като нелегитимни и нечовешки.

Двамата президенти обсъдили хуманитарното сътрудничество и съвместната борба с коронавирусната инфекция.

Путин напомнил, че в Сирия вече са доставени първите партиди от руските ваксини „Спутник V“ и „Спутник Light“.
Няма коментари:

Публикуване на коментар