Зима

Зима
Пролет

10 октомври 2021 г.

Аспекти на корупцията в Австрия и в България

И докато имаме такъв народ, ще имаме и такива политици! И ще обвиняваме все другите за това, което ние самите сме си избрали! 

 

Това, австрийците, много наивен народ! 

Канцлерът Курц подаде оставка, защото го хванали с държавни пари да плаща на медия за положително отразяване. Тук усещам, че българите няма да разберем какъв е проблема!  То в държава, в която се казва "Майната й на Конституцията", защото някой се усмихва добре и народът го харесва, подобни практики се приемат за ежедневие.

В България се действа по-мащабно и с размах. Че откъде накъде ще плащат на медии, те направо са си ги купили и те ще пишат каквото им се каже, иначе - без тях. Журналистите в голямата си част са си наложили такава жестока автоцензура, че дори не е необходимо някой друг да им казва да пишат положително за собственика на медията, който е политик или близък до политиците. Не е необходимо да им се плаща по този начин, защото им се плаща по европейски проекти, които, ако участват, без да са близки до управляващите, ще видят през крив макарон. Или просто ще им спрат рекламите. Защото тук корупцията е стигнала научни висоти. Казваш на тези, които печелят обществени поръчки в кои медии задължително да рекламират, а на медиите - какво да пишат за теб! Иначе корупция няма, поне в грубия й вид. Но ако не слушат, рекламите спират и медията е дотам! Курц трябва да дойде в България и да си води записки!

И проблемът с корупцията в България е точно този - има обществена търпимост и дори приемане. Защото всеки иска, когато има проблем, да може да го реши, като подхвърли някой лев на съответния чиновник. А и всеки се надява да заеме пост, в който да е от правилната страна на корупцията според него. Защото голямата мъка на много българи е, не че държавата е корумпирана, а че те не могат да вземат подкупи. 

Когато стигнем до осъзнаването, че подобни неща като в Австрия са нередни и неморални и политикът трябва да бъде отстранен, тогава ще е първата стъпка към борбата с корупцията. Когато осъзнаем, че политиците нямат правото да нарушават законите и Конституцията, тогава ще направим първата крачка към върховенството на закона. 

Това е тъжното! Че Австрия маха един добър политик за подобна корупционна сделка, а българите оправдават български политик, че е излъгал в декларация и е нарушил Конституцията, защото това било "благородна лъжа". 

И докато имаме такъв народ, ще имаме и такива политици! И ще обвиняваме все другите за това, което ние самите сме си избрали!


Елена Гунчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар