Зима

Зима
Пролет

13 октомври 2021 г.

Владимир Путин: Германците да се поклонят на Герхард Шрьодер заради евтиния газ

"Бяха въведени системни недостатъци в енергийната система и това доведе до настоящата енергийна криза в Европа." 


"Такива страни, наши основни потребители като Германия, трябва да се поклонят ниско на Герхард Шрьодер, защото сега Германия получава газ не в размер на 1000-1500 долара за хиляда кубически метра, а за 300 долара на хиляда кубически метра.“

Това заяви Владимир Путин на форума "Руската енергийна седмица 2021 г.".

Бившият федерален канцлер на Германия Герхард Шрьодер е председател  на съвета на директорите на Роснефт. 

Путин отбеляза, че „това засяга домакинствата, гражданите на Германия, а освен това влияе върху индустрията и глобалната конкурентоспособност на европейската икономика“.

Според него недостигът на електроенергия стои зад повишаването на цените на природния газ в Европа и че Москва е готова да обсъди допълнителни действия, като заяви, че трябва да има споразумение за това как да се балансират енергийните пазари.

Путин подчерта, че пазарът на газ не е нито балансиран, нито предвидим, особено в Европа, но подчерта, че Русия изпълнява своите договорни задължения за доставка на газ там.

По време на встъпителната си реч на форума "Руската енергийна седмица 2021 г.", Путин отбеляза, че европейските страни не са планирали и не са попълвали газовите си запаси през лятото.

"Бяха въведени системни недостатъци в енергийната система и това доведе до настоящата енергийна криза в Европа", добави той.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар