Зима

Зима
Пролет

2 октомври 2021 г.

Отчаянието подтиква към "Възраждане" на странни ценности

Докато останалите партии отново си скубят косите в търсене на най-добрата формула за съставяне на кабинет, много е вероятно "Възраждане" да затвърди позициите си с нови реверанси към избирателите си 

 

Животът в условията глобална пандемия, вихреща се корупция и задълбочаваща се политическа криза засили съмненията на българските избиратели - във всеки и всичко. 

Вирусът не съществува, чрез ваксините ни чипират и превръщат в олигофрени с дистанционно управление, храните са пълни с ГМО и синтетични отрови...

Причините за организирането на антибългарската световна конспирация също са известни: да изкоренят традиционното християнско семейство от бита и душевността на народа,  да откраднат пропитата с кръвта на дедите ни свещена българска земя, да превърнат юначния български мъж в безлична "мека китка", да превърнат децата ни в джендър плячка на похотливите западни богаташи...

И тогава идва Той - спасителят на нацията, бъдещето на България. С развети бойни пряпорци и хоругви, мятащ огнени погледи наляво и надясно, громящ масовата заблуда с премълчавани досега истини. Готов да поведе напред всеки, открил своето място в строя му.

Ех, мечти, мечти...

Открай време истината е съвсем обикновена - едни патриоти залязват, други изгряват.

ВМРО, НФСБ, "Воля" и "Атака" изживяха своята слава, изхабиха се.

Не оправдаха доверието на феновете си за "изграждане на суверенна България" и затова не успяха да се класират в последните два парламента.

"Има такъв народ" обра гласове от предишните залязващите патриоти. На последните два вота българите зад граница, изпитващи носталгия по родината, гласуваха за формацията на Слави Трифонов. Възрожденските песни, големите концерти и красивите фрази погъделичкаха съзнанието на възприемащите се за изгнаници и хъшове. След като не състави правителство като втора и първа парламентарна сила обаче ИТН започна да трупа негативи и днес прогнозите сочат, че в следващия парламент партията на Трифонов ще трябва да влезе в коалиция. А, ако отново се стигне до предсрочни избори, електоралната подкрепа за ИТН ще се свие още повече.

На този фон възходът на Костадин Костадинов и партията му е логичен. И според социологическите проучвания, "Възраждане" вече е близо до 4-процентовата бариера и има реални шансове да влезе в 47-ото Народно събрание. Формацията отдавна се специализира в организирането на протести - в защита на семейните ценности, срещу Истанбулската конвенция, срещу споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада (СЕТА).

През есента на 2020 г. протестите срещу властта на ГЕРБ и срещу главния прокурор Иван Гешев поутихнаха. Недоволството на останалите по площадите се трансформира от нетърпимост към властта в демонстрации срещу COVID мерките, маските и ваксините. Партията на Костадин Костадинов улови тези настроения и системно започна да ги подхранва.

Паралелно с това, през последните години се натрупа и известно огорчение от Европейският съюз. Брюксел порицава корупцията у нас и проблемите в съдебната система. Но част от българите остават с впечатлението, че това са само празни приказки. ЕС сякаш не ни помага особено, а безконтролно влива средства във фирми близки до властта. Отделно ни говори за климатични промени и равенство между половете. Това дразни. Не обичаме да ни казват как да живеем живота си. Иска ни се да се капсулираме, никой да не ни се меси. Но все пак да ни дава, да наказва лошите и да ни гарантира справедливост. Недобрата образователна система и бедността будят неразбиране у хората, когато става въпрос за някакви по-глобални или крайно етични проблеми.

Дори с името си "Възраждане" кореспондира с двойствения характер на българския патриот.

Образите на възрожденци и пеенето на възрожденски химни са израз на подем на духа да въстане към поробителите. Същевременно са препратка към време, когато не сме имали държава в истинския смисъл на думата. Добавяме и любовта към Русия,  залегнала в идеологията на партията, забравяйки желанието за "суверенитет". Всички болни теми са засегнати - за робството, за несломимия български дух, за въстанието и за освободителя.

Партията на Костадин Костадинов обещава справяне с демографската криза, за да спрем да сме "малцинство в собствената си държава". Уверява, че страната ни може да се превърне в някакъв икономически оазис и да бъде независима. Същевременно в програмата пише, че "важни за икономическото развитие на страната ни са дълбоките връзки със стари икономически партньори като Русия, Арабския свят, Далечния изток и всички страни извън ЕС". Тоест хем трябва да сме независими, хем това да важи главно за ЕС и САЩ.

Програмата е обновена, като към нея са добавени и последните анти- настроения: "Едно не много сериозно в медицински аспект заболяване даде повод управляващият ни „елит“, следвайки чужда програма, да въвлече българския народ в чудовищна пропагандна и социалноинженерна операция. Бяха прекроени и сериозно увредени жизненоважни обществени системи – здравеопазването и образованието."

Говори се, че ни подготвят за мащабно прекрояване на обществено-икономически-политическия модел. Правели се планове за разделение на обществото на касти и за ограничаване на основополагащи права и свободи, включително правото на придвижване и на стопанска дейност, с каквито народът ни е разполагал още от зората на човечеството.

"Тази опасност, съчетана с модерните технологии, има потенциал да унищожи обществото ни във вида, в който го познаваме и да ни вкара в мрачен, безправен, чудовищно тоталитарен социално-икономическия модел", твърдят от "Възраждане".

Ако вземем корупцията в здравната ни система и дългогодишните ѝ недъзи, е много по-лесно да вярваме, че българското здравеопазване е пожертвано в името на чудовищен заговор. Опасното тук е, че формацията не просто подкрепя позицията, че ваксинацията не трябва да е задължителна, а  твърди, че заболяването изобщо не било толкова сериозно.

Все пак, заради заиграването с песимистичните настроения, възможно е "Възраждане" да влезе в следващия парламент. Вътре партията на Костадинов може и да остане донякъде изолирана. Но, докато останалите отново си скубят косите в търсене на най-добрата формула за съставяне на кабинет, много е вероятно "Възраждане" да затвърди позициите си с нови реверанси към избирателите си. Внесени популистки закони и навременното демонстриране на здрав разум при някои по-деликатни и болезнени гласувания, спокойно мога да уредят партията с трайно присъствие в Народното събрание. 

И без това вратата пред новите месии е широко отворена...


 Бетина Мутишева, Banker.bg







Няма коментари:

Публикуване на коментар