Зима

Зима
Пролет

25 октомври 2021 г.

Хърватите вече могат да влизат в САЩ без визи

От българските, кипърските и румънските граждани все още се изисква да притежават виза за влизане в САЩ 

 

Хърватските граждани вече няма да се нуждаят от виза, за да пътуват до Съединените щати за цели като бизнес или туризъм.

САЩ потвърдиха, че хърватите вече могат да влизат в страната без визи. Съобщението бе публикувано от американското посолство в Загреб.

Хърватският премиер Андрей Пленкович също приветства решението.

„Изпълнихме всички критерии и постигнахме стратегическа цел в полза на хърватските граждани. В резултат на това отваряме нова страница в отношенията, укрепваме партньорството си и създаваме предпоставки за по-голямо икономическо сътрудничество и инвестиции“, изтъкна в тази връзка Пленкович.

За премахването на визовия режим за хърватите се говори от края на септември. Тогава САЩ съобщиха, че балканската страна отговаря на всички необходими критерии, за да бъдат отменени визите.

Тогава беше разяснено, че на хърватите ще бъде разрешено да пътуват без визи до САЩ за бизнес или туристически цели от 1 декември 2021 г. Процесът обаче беше финализиран по-рано от очакваното и към 23 октомври, гражданите на Хърватия имат право да пътуват без визи до САЩ, съобщава Banker.bg.

Вече 40 държави са част от системата, според която гражданите им могат да пътуват до САЩ без виза и да останат в страната до 90 дни.

От българските, кипърските и румънските граждани все още се изисква да притежават виза за влизане в Съединените щати, докато всички останали от ЕС са освободени от това изискване за краткосрочен престой (до 90 дни). От това изискване са освободени и американците, когато посещават Европейския съюз.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар