Зима

Зима
Пролет

23 октомври 2021 г.

Странни отсъствия и присъствия в депутатските листи

За вота на 14 ноември на мода излязоха икономисти, юристи, предприемачи, а също и млади хора, завършили в чужбински университети 

 

Партийните кандидат-депутатски листи за редовните парламентарни избори на 4 април бяха пълни с лекари, включително и ветеринарни. 

Това явно беше някакъв отзвук от почти едногодишната коронавирусна пандемия, която сложи силен отпечатък върху живота на всички и възвърна авторитета на медиците, медицинските сестри и всички, работещи в системата на здравеопазването.

През летните месеци, когато обстановката около вируса доста се успокои, докторите, кандидати за народни представители, понамаляха. За вота на 14 ноември на мода излязоха икономисти, юристи, предприемачи. А също и млади хора, завършили в чужбински университети и владеещи чужди езици. Но от завладялата ни за пореден път мания за нови лица партийните листи не стават по-привлекателни, защото е нарушен балансът между опитни кадри и новаци. С изключение на водачите на листите и понякога на хората на втора позиция, а тук-там и на трета, останалите в партийните списъци са пълнеж от абсолютно неизвестни и неразпознаваеми индивиди. Което не е случайно. На водаческите и челните места са сложени верни партийци или предани лично на вожда лица, тъй като само те имат шанс да влязат в парламента при тази раздробеност на обществото. Отмина времето на стабилните мнозинства, когато партията победител успяваше да вкара в Народното събрание по 5-6, та и повече представители от даден район. Сега до депутатските банки успяват да се доберат по един, двама или максимум трима от листа.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за трети пореден път поставя начело на списъците обичните си министри.

Почти всички са там, както и няколко лично предани или заслужили партийни кадри, като Десислава Атанасова, Цвета Караянчева, Даниел Митов, Тома Биков. Липсва обаче световноизвестният учен и лекар проф. Григор Горчев, който на два пъти води плевенската листа на ГЕРБ, но на третия път се е отказал. Е, и д-р Даниела Дариткова се отдръпна уж доброволно, но много по-вероятната причина е, че й е било предложено второто място в Смолян, което е неизбираемо. И това след като е била неизменен водач в този район.

Водаческото си място губи и бившият спортен министър Красен Кралев за сметка на шефката на групата на ГЕРБ в последния парламент Десислава Атанасова, която е първа в Русе, както и в Разград. Кралев е втори във Варна, след ексздравния министър Костадин Ангелов, който води и във Велико Търново. Друг бивш министър - Лъчезар Борисов, е втори след колегата си от кабинета „Борисов 3” – образователния Красимир Вълчев, в Стара Загора. Николина Ангелкова пък е като „гербова марка” на бившия шеф на МВР Младен Маринов в София-област.

Всъщност още за изборите на 4 април се видя, че в листите на ГЕРБ отсъстват знакови лица дали защото са подозирани в минали връзки с бившия втори Цветан Цветанов, не са проявили достатъчно лоялност, или може би защото са били изтласкани от нови напористи кариеристи. Борисов е напълнил листите с герберски комсомолци, за да докаже, че не само Радев има „харвардци”, а и той разполага с такива.

Бойко Борисов почти не направи промени във водачите на листите за разлика от лидера на БСП.

Корнелия Нинова направи необясними размествания.

Така например след експериментите в Кърджали с Петя Михалевска и Велизар Енчев, сега водач ще бъде дългогодишният партиен председател там Милко Багдасаров, който не се кандидатира за първи път и почти няма шанс. А дъщерята на покойния бивш депутат Димчо Михалевски изобщо е изпаднала от списъците. Вяра Емилова, която два пъти беше водач в Силистра, изведнъж се озовава в Ловеч, докато традиционната водачка в този район Ирена Анастасова отива в Монтана. Там винаги първи е бил Атанас Костадинов, който сега „каца” в Силистра. Какво точно се надява да постигне Нинова, никой не знае. Но поне на пръв поглед няма никаква логика тези партийни кадри да бъдат пращани на места, с които не са свързани, а и хората не ги познават.

Непонятни ходове има и в Южна България. Листата в Пловдив град ще води Кристиан Вигенин, а проф. Иво Христов, поради някакви причини, се оттегли. Вигенин ще бъде начело и в Ямбол, традиционен негов район. Интересно обаче защо сравнително новата политичка Веска Ненчева е изместила от водаческото място в Пловдив-област традиционния водач Манол Генов, останал на втора позиция.

Прави впечатление също, че след шумно рекламираната преди изборите на 11 юли т. нар. широка лява коалиция, някои партньори на БСП тихомълком са изпаднали от листите. Георги Кадиев от „Нормална държава”, който беше водач в Стара Загора, не само че е отстъпил мястото на социалиста Георги Гьоков, а изобщо отсъства. Минчо Христов от „непартийните кандидати”, който беше втори след Нинова в 25-ти софийски МИР, избяга при „Изправи се БГ! Ние идваме!” на Мая Манолова. Само човекът на АБВ – Владимир Маринов, запази мястото си начело в Хасково.

В партийните списъци на „Демократична България” общо взето няма големи промени с изключение на две-три.

Изненадващо от листата в 24-ти МИР е изпаднала Цецка Бачкова, зам.-председател на ДСБ, която беше депутат и в двата краткотрайни парламента тази година. Тя е изместена от втората позиция от общинския съветник Иво Божков, който дори не е член на формацията. Заради това организацията на партията в района поиска оставката на председателя Атанас Атанасов.

Пулмологът д-р Александър Симидчиев, който два пъти водеше листата в София-област, сега е на трето място в 25-ти МИР в София. Там начело е основателката на сайта "Майко Мила" Елисавета Белобрадова, известна и като Letiashtata Kozzila Erato във Фейсбук. На изборите през юли тя беше кандидат-депутат в 23-ти МИР-София и получи най-много преференции. Белобрадова - един от най-популярните български инфлуенсъри в социалните мрежи и участник в множество социални и благотворителни каузи, смени на водаческото място лидера на „Да, България” Христо Иванов, който предпочете да отиде във Велико Търново, за да се изправи срещу кандидата на ДПС Делян Пеевски.

Демократичното обединение е подсигурило най-ценните си кадри като Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева с места и в софийските листи, освен че са водачи съответно в Бургас и Пазарджик. В кандидатдепутатските му списъци са намерили места и почти всичко софийски общински съветници, както и такива от областни градове.

При ДПС единствената изненада е завръщането на Делян Пеевски в политиката, който пропусна изборите на 4 април и 11 юли. Любопитното е, че той ще води две листи, едната от които е в емблематичния за нашата история град Велико Търново и някои определиха този ход като провокация. Веднага след него е един от най-ревностните му защитници Йордан Цонев. Другата листа е в Благоевград, където Пеевски допринесе за съсипването на тютюневата промишленост. А в Пазарджик, откъдето не веднъж е избиран за народен представител, за предстоящите избори води именно Цонев. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ традиционно е водач в Кърджали и Шумен, но освен това се нагърби и с ролята на кандидат за президент.

При „Има такъв народ” начело на листите отново са сценаристи, партийни активисти и няколко известни експерти. Слави Трифонов и този път ще наблюдава и направлява процесите от диванчето вкъщи. Бившата шефка на Народното събрание Ива Митева, освен в Разград, ще бъде първа и в централния софийски 24 МИР, а колоритната икономическа експертка Мика Зайкова – пак в Смолян.

Оказа се, че освен маса избиратели, разочаровани от поведението на лидера и действията на формацията са и някои нейни членове и симпатизанти. Неотдавна бившият депутат от ИТН и досегашен кандидат за народен представител Галина Иванчева обяви в пост във Фейсбук, че напуска партията и обвини Трифонов в недемократичност и авторитаризъм. Адвокатката разкри, че той забранил ползването на преференции от кандидатите на "Има такъв народ" и ги принуждавал да подписват предварително декларации, в които се отказват от депутатското си място. Доц. Андрей Чорбанов обаче си остава в редиците на ИТН и води листите във Велико Търново и София-област.

Промени почти няма и при коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!” като новият й коалиционен партньор „Движение на непартийните кандидати” е получил водаческото място в станалия емблематичен район Велико Търново. Заема го Минчо Христов.

Николай Хаджигенов кавалерски е отстъпил първото място в Пловдив на Мария Капон и ще води само в 25-ти МИР-София. Там се включва и бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов, който ще е водач в Ямбол. На предишните два избора Капон беше втора в Града под тепетата, но сега с Хаджигенов са разменили местата си. Арман Бабикян, освен в централния софийски район, този път ще бъде водач и в Русе, а Мая Манолова в 23-ти МИР-София и в Пазарджик. Въпреки всички скандали с Тошко Йорданов, Татяна Дончева си остава водач на варненската листа.

Най-енигматична е новата формация „Продължаваме промяната” на двамата бивши служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. Единствените познати и популярни лица в нея са техните. Те ще водят по две листи – по една в София и в родните си градове Пловдив и Хасково. Може да добавим и двама-трима заместник-министри от първото служебно правителство на президента Румен Радев, както и природозащитникът Александър Дунчев (София – област), който оглавяваше агенцията по горите. Към тях се прибавя и известният рап певец Христо Петров – Ицо Хазарта, който през годините е показал, че винаги има гражданска позиция за случващото се в страната. Той ще води листата в 25-ти софийски МИР. В Кърджали за място в парламента ще се бори автомобилният състезател и рали шампион Димитър Илиев, в в Русе – собственикът на „Еконт” Николай Събев.

Петков и Василев уверяват, че хората, които са в листите на ПП са от тяхното тесто - с образование, професии, бизнес, предприемачи, които са се изградили и доказали извън политиката и участието им в нея не е самоцел.


 Елизабет Дафинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар