Зима

Зима
Пролет

6 октомври 2021 г.

Виолета Иванова: Повишаването на цените няма да доведе до хиперинфлация

"Справянето с цените в най-бедната държава в Европейския съюз е доста неизпълнима задача, поне за повечето граждани." 

 

Как задържането на цените по време на първите пандемични месеци на 2020 година се отразява върху днешното битие на българите?

"Още в началото на лятото имаше прогнози за плавното повишаване на цените на стоките от първа необходимост, а прогнозите на Института за социални анализи към КНСБ бяха за още по-голямо нарастване.

Тогава не всички повярваха на тези анализи, но дойде есента и това се случи.

В момента сериозно се промениха цените дори на такива основни продукти като хляб и олио, при това при толкова добра реколта на пшеница, слънчоглед и други селскостопански култури.

Близо 17 месеца европейските и световните борси са задържали цените си заради епидемията Covid-19, но вече на световните търговски борси нещата не могат да останат с цени от 2019 година."

Това каза по БНР заместник-директорът на Института за социални анализи г-жа Виолета Иванова. 

"Това се отнася и за всички европейски държави, не само за България. Справянето с цените в най-бедната държава в Европейския съюз е доста неизпълнима задача, поне за повечето граждани.

За никого вече не е тайна, че ни очаква доста трудна зима.  А дали рязкото повишение на цените на основни хранителни продукти и на елементарните услуги на ток и отопление няма да доведе до хиперинфлация, според мен това няма да се случи", заяви Иванова.

"Особено ако управляващите, които и да са те след изборите през ноември, се съгласят с разчетите на синдикатите за оформяне на минималната работна заплата в рамките на около 770 лева и за други социални мерки", коментира още Виолета Иванова.  


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар