Зима

Зима
Пролет

17 октомври 2021 г.

Андрей Живков: Ядрената енергия е сигурен, устойчив, беземисионен източник на електроенергия

"Никой не може да предвиди каква ще бъде най-високата цена на тока и газа особено в условия на волатилност на пазарите в момента." 

 

"В момента Европа е в ситуация, в която дава абсолютната свобода всяка държава сама да решава за ядрената си политика. 

Ядрената енергия е сигурен, устойчив, беземисионен източник на електроенергия. Нормално е да продължим развитието на ядрената енергетика, тъй като предстои „изваждането“ на мощности, които работят на въглища."

Това заяви по бтв служебният министър на енергетиката Андрей Живков. 

"Подкрепяме и зелената енергия изключително много. Заложихме в Националния план за възстановяване и устойчивост много средства, които да я развият, но без базова мощност не може. Зелената енергия може съвсем успешно да се сработи с ядрената енергия, тъй като тя също е беземисионна, а нали целта до 2050 г. да постигнем беземисионна икономика", добави той. 

„По-важното е да убедим първо себе си и след това тези, които са заети във въглищните региони, защото за тях и нас е важно да имаме яснота какво правим. Поставяйки някаква крайна година, ние ще трябва да започнем да работим по сценарии, които да се случат до тази година. Въпросът не е да затворим централите, а да трансформираме региона, така че хората, които работят там, да не нарушат социалното си положение и да дишат по-чист въздух“, заяви служебният енергиен министър. 

„От една страна, ръстът на цените на енергоносителите бе предизвикан от взривното възстановяване на икономиката след COVID-19. Първо в САЩ, след това в Азия и Европа. Азия е един безкраен пазар на енергоносители, който изведнъж се „отпуши“ и това изигра ролята на вакуум, който дръпна една голяма част от втечнения природен газ. Това пък създаде дефицит в Европа. От друга страна, покачването на въглеродните емисии, които засягат производителите на ток от въглища“, добави той. 

По думите му така са се насложили няколко фактора, получил се е „ефекта на доминото“ и така сме стигнали до тези високи цени на енергоносителите в Европа. 

„Никой не може да предвиди каква ще бъде най-високата цена на тока и газа особено в условия на волатилност на пазарите в момента. Всеки търси на всяка цена, за да е сигурен, че ще намери. Това е, което дига цените на борсата. Именно това се случи и с цените на електроенергията от лятото насам. Ние сме 100% зависими от вноса на газ, нямаме находища. Ако имаме около 3-3,5 млрд. консумация в държавата, имаме около 0,2 млрд. вътрешен добив. Това, което трябва да направим възможно най-бързо, е диверсификацията на доставките на газ“, каза още Живков. 

Енергийният министър обясни, че битовите потребители у нас са на регулиран пазар и това е вид подкрепа за бизнеса. 

„Да, в Испания в момента се свалят данъци, но това минава през парламентарно решение. Данъците не могат да се сменят без да има парламент, който да промени Закона за ДДС, примерно. Ние, като служебно правителство, сме поставени в неудобна ситуация, в която имаме криза обаче имаме ограничен терен на действия, тъй като нямаме действащ парламент“, добави той. 

Живков каза още, че в западната част на ЕС битовете потребители са на свободния пазар на електроенергия, т.е. имат си доставчици и те директно усещат удара от високите цени. 

„При нас това не е така. При нас обаче, както вече се разпространява в общественото пространство, евентуално повишение би могло да има след Нова година, когато изтича 6-месечният срок на решението на КЕВР. Именно в този момент трябва да предприемем мерки. Никой не може да каже за тези два месеца какво би се случило“, поясни той. 

„При нас предприятията и бизнеса от 1 юли тази година излязоха на свободния пазар т.е. те са си намерили доставчик на електроенергия. Начините на плащане при тях са търговско договаряне между доставчика и клиента. Битовите клиенти, които все още са на регулиран пазар, доставчици са му електроразпределителните предприятия, на които ние бихме могли да им препоръчаме такава мярка. Такава мярка не е прилагана за пръв път. Бихме могли съвсем спокойно да го препоръчаме, но ЕРП-тата трябва да го предложат“, заяви Живков.


Няма коментари:

Публикуване на коментар