Зима

Зима
Пролет

8 октомври 2021 г.

Skoda спира производство в Чехия до края на годината

Това ще нанесе огромен удар по икономиката на Чехия, тъй като Skoda е най-големият износител на продукция и заема 1/4 от промишления сектор на страната

 

 

Компанията Skoda Auto съобщи за "значително съкращаване и дори спиране на производството" в своите заводи в Чехия, което ще започне на 18 октомври и ще продължи до края на годината. 

Причината е недостиг на електронни компоненти, заради който складовете на чешкия производител се напълниха с недоукомплектовани автомобили, съобщава Reuters.

В момента над 50 000 нови коли на Skoda са напълно сглобени и очакват чипове, но такива няма. В същото време на клиентите на марката им се налага с месеци да чакат за своите автомобили. Според директора по комуникациите на компанията - Томаш Котера, компанията е съсредоточила всички усилия върху довършване на почти готовите коли, за да може да ги достави на клиентите си в най-бързи срокове.

Прекъсването на производството ще изпрати работниците по домовете им, като те ще получават 85% от заплатите си. Експерти са категорични, че следващите 2,5 месеца, през които дейността на Skoda ще бъде сериозно ограничена, ще се превърнат в най-тежките за автомобилната индустрия в Централна Европа. Това ще нанесе и огромен удар по икономиката на Чехия, тъй като Skoda е най-големият износител на продукция и заема около 1/4 от промишления сектор на страната, като осигурява работа на 35 000 души.

В Skoda смятат, че ситуацията с доставките на полупроводниците ще се нормализира не по-рано от втората половина на на 2022 година. 

Други европейски производители обявиха още по-песимистични прогнози. Според шефа на Daimler - Ола Калениус, дефицитът ще бъде отстранен не по-рано от 2023 година. Така мисли и генералният директор на Volkswagen - Херберт Дийс, според когото кризата ще продължи години. 


 Automedia.investor.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар