Зима

Зима
Пролет

9 ноември 2021 г.

Сийке, защо мълчиш за „Хемус“? Шефът ли така каза?

Словесната еквилибристика на прокуратурата ще ни отдалечава от истината за безогледен грабеж, отколкото да ни приближава към така жадуваната справедливост 

 

Даже и хич да не ви пука за случващото се в България, няма как да сте пропуснали скандалните разкрития за начина, по който се е строила магистрала „Хемус“ по времето на Бойко Борисов, както и за авансово отпуснатите стотици милиони, изтекли в незнайно чии чанти и чували.

Строителни експерти определят разкритията  на МВР и МРРБ през последните месеци като топ грабежа на десетилетието. Всъщност изобщо не е нужно да си някакъв спец в областта на пътното строителство, за да ти светне, че някой се е канил да ощави народа си тройно повече за път, който по проект не само, че е трябвало да мине през активни свлачища, но на всичко отгоре взе да се руши.

Безспорно е, че въпросите за прилаганите схеми и изтеклите пари водят директно към  членовете на кабинета „Борисов 3“. Не на това мнение, обаче е прокуратурата, от чиито действия реално зависи дали виновните все пак ще бъдат открити и ще си получат заслуженото. Оказва се, пък и днес говорителят на служебния кабинет Антон Кутев го подчерта, че държавното обвинение четири месеца си трае и не предприема нищо по материали за безстопанственост.

Истината е, че магистратите в червени тоги се включват от време на време по темата, но казаното от тях може да влуди и най-търпеливия човечец, тъй като ситуацията си  остава в стил „да чакаме от умрял писмо“. От ведомството на Иван Гешев високопарно докладват: „Докато в прокуратурата не пристигнат всички материали, обвинителите няма как да повдигнат обвинение или да се произнесат“. След тази /не/изпълнима условност, борисовите хора със сигурност са се изкефили.

Има и още: „В СГП могат да бъдат повдигнати обвинения едва тогава, когато бъдат събрани достатъчно доказателства“. Сещайте се, че в прав текст ви казват, как такива ще се съберат, но на Видовден. Пригответе за още димки като например: „фактическа и правна сложност“, „въвличане на повече хора в процеса“, „трябва да се направи преценка, дали да се предприемат съответните действия“. Словесната еквилибристика на прокуратурата по-скоро ще ни отдалечава от истината за безогледен грабеж, отколкото да ни приближава към така жадуваната справедливост.

Виждали сме каква завидна активност може да демонстрира прокуратурата, особено ако „разкритията“ са в пълен синхрон с конкретни политици и техните лични интереси. Не един или два пъти говорителката на Гешев - Сийка Милева ни е разказвала за уж „лоши хора“, които впоследствие съдът е оправдал. Валят и присъди заради това, разбира се.  Но Сийка е "опасна" дама - неуморно докладва на всеослушание кой на кого звъни, пише, говори, планира.  Скоро като нищо и мислите ще ни "чете" в ефир.

Скенер не ви трябва, когато Сийка е насреща.  Сега обаче за магистрала "Хемус"...  мълчи. Шефът ли така каза?  Ех, тази фактическа и правна сложност...

Иван Гешев и Сийка Милева


Невена Миткова, Frognews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар