Зима

Зима
Пролет

17 ноември 2021 г.

Калоян Методиев: Не всеки привнесен отвън модел ще работи добре в българската реалност

"Възраждане" е окупирал празната ниша на националистите и ще бъде променящият фактор в този парламент." 

 

"Избирателите пожелаха да има експерименти. Едни като се отказаха да гласуват, други като гласуваха безкрайно шарено и в крайна сметка всеки един избирател ще се превърне в част от този експеримент в една политическа нестабилност и нацепена партийна система. Не разбраха, че този, който клати партийната система, разбива и техния живот, защото на партийната система се крепи демокрацията."

Това заяви по БНР политологът Калоян Методиев.

Според него изборите не са решили политическата криза, която влачи и всички останали кризи. Това уравнение не само не е решено, но "нещата още повече се забатачват".

Неговата теза е, че правителство ще се състави много трудно, трудно ще се върви към успокояване на ситуацията, защото трудно ще е да се постигне договореност между българския национален интерес и някакъв чужд, който да се прокарва.  

"Дали ще е за Македония, дали ще е за Белене, дали ще е за Истанбулската конвенция, за кое точно ще се разберат? Кой точно ще защитава българския национален интерес, така че българите да не прекарат зимата като експериментални мишки, а като защитени от държавата си в социален и здравен план? Скептичен съм", отговаря Методиев.

"Миналата година предупредих, че разбиването на партийната система, клатенето на държавата, размахването на юмруци ще доведат до политическа нестабилност, която ще рефлектира върху икономиката и живота на всеки един от нас. Мина една година, загубена за България и не виждам перспектива в този парламент да се очертае позитивна вълна за стабилизация."

"Това, че някой рисува и продава една картина не означава, че този който я гледа трябва да я приема 100%", каза по повод на  оптимистичното поведение на ПП Калоян Методиев. 

Според него не всеки привнесен отвън модел ще работи добре в българската реалност. Калоян Методиев определи ПП като бушон, който да свали напрежението от служебния кабинет, който се е провалил в управлението на държавата.

"Архитектът на цялото това нещо ги бута максимално бърза да съставят правителство и да свалят отговорността от него в предстоящата зима."

А оставките на политически лидери, по думите му,  са силен акт на поемане на отговорност. Корнелия Нинова за дългото си мълчание какво се прави с партията, Христо Иванов и Атанас Атанасов заради лутането си в политическото пространство. 

"Въобще виждаме едно масово клане и то няма да свърши скоро, защото политическата нестабилност ражда жертви.

На ГЕРБ - като на партия на властта, също й предстоят преоценки и ситуацията им не е розова, а ДПС показа, че е в кондиция, но само заради ниската избирателна активност, подчерта политологът.

Другия нов субект в НС -  "Възраждане" пък е окупирал празната ниша на националистите и ще бъде променящият фактор в този парламент", предположи Калоян Методиев.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар