Зима

Зима
Пролет

18 ноември 2021 г.

Софи Марсо: Обичам да обичам

Френската актриса е едно от най-очарователните явления на киното 

 

Софи е родена на 17 ноември 1966 г. в Париж. Баща ѝ е бил шофьор, а майка ѝ – продавачка.

Тя е много млада, когато прави първата си роля в киното. И от там тръгва световната ѝ кариера. 

Само 16-годишна печели наградата "Сезар" с ролята си в "La Boum 2" (1982).

Софи Марсо става световно популярна благодарение на ролята на принцеса Изабел в историческия филм "Смело сърце" и по-късно като момичето на Бонд Електра Кинг във филма "Един свят не стига". В богатата ѝ кариера можем да я видим също и като дъщерята на Дартанян, и като Анна Каренина.

През 1982 г. Марсо започва романс с полския режисьор Анджей Жулавски, който е с 26 години по-възрастен от Софи. Имат и син Венсан.

През 1996 г. Софи Марсо публикува полуавтобиографичния роман "Лъжкиня" ("Menteuse"), в който признава:

"Започнах твърде рано полов живот, което ме направи истерична и ранима, така че всички мои романси, по правило, завършваха печално. Само Анджей можа да ми даде спокойствие и щастие, да ми подари най-добри роли в киното и чудото на майчинството."

През 2001 г. Марсо се развежда с Жулавски заради американския продуцент Джим Лемли, от когото ражда дъщеря Жулиета. През 2007 година обявяват връзката си с Кристоф Ламбер, с когото се разделят "приятелски" през 2014 г.

Днес, наред с киното, Марсо играе активно в театъра, рисува портрети на любимите си писатели, сред които Лев Толстой и Франц Кафка, а също и натюрморти и акварели. Софи Марсо e редовен гост на кинофестивала в Кан. Тя е отличен плувец (тренирала е с шампионите на Франция), обича Йохан Себастиан Бах и Густав Малер.

Ето 5 от най-вдъхновяващите роли на Софи Марсо:

"Луда любов" (1985)

Филм на режисьора Андрей Жулавски, вдъхновен от романа "Идиот" на Достоевски. Именно на снимачната площадка на "Луда любов" започва аферата между Жулавски и Марсо. Филмът е за банков обирджия, който пътува за Париж. По пътя среща мечтател, когото смята за идиот. Мечтателят го следва навсякъде и скоро се влюбва в приятелката му, което води до трагичен край.

"Един свят не стига" (1999)

На агент 007 (Пиърс Броснан) е възложено да охранява красивата наследница на петролен магнат (Софи Марсо). Това поставя началото на приключение, изпълнено със страст и адреналин.

"Анна Каренина" (1997)

В историята на киното има много големи актриси, изиграли великата героиня от романа на Лев Толстой, но можем да кажем, че във филма на Бърнард Роуз, Софи Марсо прави едно от най-добрите изпълнения.

"Пламъкът на любовта" (1997)

Годината е 1839 г., a Елизабет (Софи Марсо) е швейцарка, която работи като гувернантка в Лондон. За да плати дълговете на баща си, тя сключва сделка с богат аристократ, съгласявайки се да прекара три вечери с него, за да му осигури наследник. Двамата изпълняват своята част от сделката, тя ражда дъщеря и му я оставя, но така и не успява да я забрави.

"Нощите ми са по-красиви от дните ти" (1989)

Това е филм по едноименния роман на Рафаел Биледу. Филмът има уникални диалози, пълни с рими и цитати. Той разказва историята на възникнала внезапно любовна връзка между двама талантливи, но ощетени хора, които прекратяват живота си заедно. По това време Марсо вече е муза на Жулавски - той чете нейните руски романи и се вдъхновява от тях за филмите си, а тя пък изучавала тайните на полската кухня и е черпила от неговия опит на два пъти по-възрастен от нея.



Impressio.dir.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар