Зима

Зима
Пролет

23 ноември 2021 г.

Диана Русинова: Този участък е в безобразно състояние - мантинели, маркировка, знаци

Емил Марков: Като шофьор не мога да се ориентирам къде съм при дъжд или мъгла в този участък. Все едно се намираш в пустиня

 

 

„Трябва да има оставки в АПИ. Къде са контролните органи? Този шофьор спал ли е, ял ли е, имало ли е кой да го провери. Беше ясно, че ще се случи такъв инцидент. Не може вечно да обвиняваме шофьорите. Този участък е в безобразно състояние - мантинели, маркировка, знаци.“

Това заяви експертът Диана Русинова от Института за пътна безопасност пред БНТ след тежката катастрофа тази нощ.

Тя посочи, че на мястото на катастрофата, където загинаха 45 македонски граждани има нерегламентиран вход и изход от кариера и оттам излизат камиони.

"Имам съмнение, че сцеплението на асфалта не е каквото трябва. На мантинелата има 2 болта, не 4. Очевидно се е пестило", каза Русинова.

"Има много дефицити по българските пътища. Миналата година имаше друг инцидент там. Пътят към Гърция е една от 1500-те черни точки в България. Ние ги съобщаваме и нищо не се случва", допълни колегата й Емил Марков.

"Като шофьор не мога да се ориентирам къде съм при дъжд или мъгла в този участък. Все едно се намираш в пустиня", каза още Русинова. Марков посочи, че за последните години по пътищата у нас са загинали 1200 чужди граждани.

"Днес е на "Струма", утре ще е на "Тракия", в други ден - на "Хемус". Управлението на пътната безопасност очевидно не работи. На Северната тангента в София стават по 3 катастрофи всеки ден. За три месеца не се намери една институция да реши този проблем", допълни Русинова.


Няма коментари:

Публикуване на коментар