Зима

Зима
Пролет

25 ноември 2021 г.

Без политизиране няма да мине!

Както казва Катон Стари, Картаген все пак трябва да бъде разрушен! 

 

След като всеки в тази страна стана експерт по коронавируса, сега всички трупат ударно самочувствие като експерти по автобусни катастрофи. 

Последно заместник-главният прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов посочи мантинелата на магистрала "Струма" като виновник за трагедията с туристите от Северна Македония. Проблемът бил, че тя отделя паркинга за почивка от пътното платно и била много опасна, защото мястото й изобщо не било там.

Ако някой е позабравил персоната на Сарафов, да навакса с помощта на Гугъл-търсачката. Последната му "значима" изява беше категоричната позицията, че той няма право да се занимава със сигнали срещу началника си Иван Гешев.

Два дни преди да нарочи мантинелата, Следовател № 1 и Обвинител № 2 обяви, че имало взрив и затова се втурнали да проверяват версията за терористичен акт. За разлика от атентата в Сарафово, който дъвкаха с години преди да установят очевидното, сега установяването стана скорострелно: нито има тероризъм, нито туби с контрабандно гориво, обясняващи интензивния пожар. И оставили за водеща версията "човешка грешка". Човешко е да се греши, нали?

По вината на мантинелата обаче работата също продължава. Подозираме дори, че тази версия ще бъде издигната във водеща, поне докато министрите на Румен Радев искат детронирането на Иван Гешев. Така де, къде спаха Рашков и Комитова, та не преместиха тъкмо тази мантинела и не оправиха маркировката?!

Виж обаче, липсата на Акт 16 за въпросния участък, правен още при Станишев, не е интересен за разследване. Нито пък блаженото бездействие на една камара ръководства на АПИ, на регионалното, транспортното и вътрешното министерства, изредили се по време на 12-годишната магистрална оправия на ГЕРБ...

Та, в очакване на резултатите от разследването, всеки да разчита на форумните и фейсбук експерти. Вярно, подобно на Сарафов те често залитат, но поне не се оплакват от недостиг на доказателства. Като прокуратурата, която поиска тия дни пpaвocъдния миниcтъp Ивaн Дeмepджиeв дa yплътни c дoĸaзaтeлcтвa пpeдлoжeниeтo cи зa диcицпилинapнo пpoизвoдcтвo cpeщy cпeцпpoĸypopитe по скандала „Oceмтe джyджeтa“. След всичко изнесено, което никой не опроверга, имало "изложени фaĸтичecĸи oбcтoятeлcтa нa нapyшeниятa, нo нe ca пpилoжeни дoĸaзaтeлcтвa зa тяx".

Така де, бива ли да занимавате родната прокуратура без да приложите пълен набор доказателства за престъпната дейност, която разкривате? Ако се съди по резултата от 30-годишния преход, доказателства за плачевния му резултат няма. Нищо, че всичко е публична тайна.

Колкото до Демерджиев, той откровено дразни с ината си да иска до дупка отстраняване на Гешев. За последно, той представи пред Висшия съдебен съвет мaтepиaлите по тpи пpeĸpaтeни дocъдeбни пpoизвoдcтвa cpeщy бившия ĸмeт нa Πлoвдив Ивaн Toтeв. Обвиненият за престъпления по служба виден ГЕРБ-аджия бил "амнистиран от прокуратурата", като четирима спецпрокурори прекратили едновременно делата срещу него точно преди изборите.

Та, колкото и да уважаваме паметта на жертвите на магистрала "Струма", без политизиране няма да мине. Трагедията си е трагедия, но братята от Северна Македония ни заливат отвън с омраза, докато родната прокуратура ни търкаля в перушина от разследвания, които води срещу когото си иска и докогато си поиска.

Както казва Катон Стари, Картаген все пак трябва да бъде разрушен!


Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар