Зима

Зима
Пролет

10 ноември 2021 г.

Калин Тодоров: Гражданското общество се остави мафията да му открадне държавата

"Преходът беше доста радикален по отношение на икономиката на България, защото беше продадено всичко и почти на безценица."  

 

"Вечерта на 9 ноември 1989 г. на вилата при баща ми дойдоха Андрей Луканов и Петър Младенов. 

Това посещение беше интересно, защото баща ми вече беше извън голямата игра, беше в немилост, беше си подал оставката от Политбюро и беше странно това идване при него. Те му казаха какво ще се случи на следващия ден и го помолиха да напише един доклад за икономическото развитие на България през последните 10 години. Те твърдяха, което не се оказа вярно, че има опасност Тодор Живков да се опита да обърне Пленума, привидно да се е съгласил да си подаде оставката, но верни негови хора да вземат думата и да обърнат Пленума, а той да извика Танковата бригада от Горна Баня. Това не се случи на следващия ден. Живков спази своята част от уговорката и си подаде оставката, но те не спазиха своята част, защото му бяха обещали да го запазят като председател на Държавния съвет, синекурна длъжност, която му гарантираше нещо, но те не спазиха обещанието си."

Този спомен разказа пред БНР журналистът и писател Калин Тодоров, син на Станко Тодоров - най-дълго заемал поста министър-председател преди 10 ноември 1989 година.

По думите на писателя случилото се на 10 ноември е било "под зоркия поглед на една групичка от руското посолство в София".

"Преходът беше доста радикален по отношение на икономиката на България, защото беше продадено всичко и почти на безценица. Приватизацията се оказа до голяма степен криминална и българската икономика пострада тежко от нея", коментира Тодоров.

Според него, ако и в политически смисъл преходът е бил по-радикален, примерно Иван Костов, ако е бил въвел пълна лустрация, "нещата щяха да се изострят още повече и можеше да се стигне и до нежелани резултати".

Калин Тодоров смята, че гражданското общество се е оставило мафията да му открадне държавата. 

Той посочи три най-значими събития през последните 32 години.

"Създаването на ДПС, чрез която задкулисието успява да управлява. Убийството на Андрей Луканов, което беше заявка на мафията, че ще управлява страната. И третото - идването на Царя в България, с което беше убито политическото и маргинализирано лявото и дясното, след което пряко мафията управлява България."

Той посочи установяването на правово държава като цел, която може да обедини българите днес.

"Тази кауза обаче минава и през наказание на всички, които ограбиха България до този момент." 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар