Зима

Зима
Пролет

1 ноември 2021 г.

Калоян Методиев: Абсолютният приоритет е честността на вота, а не скоростта на броенето

Не може да оставим изборния процес в ръцете на тясна група специалисти, които безконтролно да го управляват чрез някакъв софтуер 

 

От началото на предизборната кампания ДБ рязко свалиха публичното си присъствие, ПП са в обяснителен режим, а Манолова обикаля страната, за да се снима с някой от тези, които си мисли, че ще й прелеят гласове.

През последните дни, сякаш по команда дадена от един център, тройката излезе от летаргията и се активира по всички възможни канали, за да громи решението на ЦИК за броене на отрязъците от машините.

За важността на премахването на броенето говори фактът, че ДБ зарязаха дори правосъдната реформа, а ПП проблемите си с Конституционния съд. Последните внесоха жалба във Върховния административен съд (ВАС), за да атакуват решението. И то за казус, който би трябвало самите те да подкрепят и насърчават по силата на всичко, което са говорили досега и по всички демократични стандарти.

Броенето на хартиените отрязъци е демократичен контролен механизъм за проверка и отчетност на машинния вот. Координираната атака страда от липса на аргументи, а „тройката“ извежда на преден план като мотив единствено забавянето на процеса на броене. Ако не са наясно - абсолютният приоритет е честността на вота, а не скоростта на броенето. Не може да оставим изборния процес в ръцете на тясна група специалисти, които безконтролно да го управляват чрез някакъв софтуер. Броенето на отрязъците може да е тромаво, но дава легитимност и баланс на изборния процес. Това е важното и отговорното за избирателите и тяхната свободна воля.

Възпламененото усилие, на зарязалата всичко останало по кампанията „тройка“, поражда съмнение за скрита мотивация и користна цел по отношение на технологията на изборите и начина на работа на машините.

Още повече, че такива съмнения за намеса в изборния алгоритъм се появиха веднага след парламентарните избори през лятото. Когато се бориш за демокрация се бориш по всички начини, а не само, когато обслужва личния ти интерес в ущърб на обществения. 


 Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар