Зима

Зима
Пролет

28 декември 2021 г.

28 декември - Международен ден на киното

Братята Люмиер се считат за основоположници на киното и едни от първите сценаристи, режисьори и оператори в това ново изкуство 

 

Всяка година 28 декември се отбелязва като Международен ден на киното.

На този ден през 1895 г. в парижкото "Гран кафе" се случва първата публична демонстрация на движещи се фотографии, с помощта на кинематографа, изобретен от братята Антоан и Луи Люмиер.

Братята Люмиер (на френски lumiere означава светлина), Огюст Мари Луи Николa (Auguste Marie Louis Nicholas, 19 октомври 1862 г., Безансон, Франция - 10 април 1954 г., Лион, Франция) и Луи Жан (Louis Jean, 5 октомври 1864, Безансон, Франция - 6 юни 1948, Бандол, Франция) се считат за основоположници на киното и едни от първите сценаристи, режисьори и оператори в това ново изкуство.

Първият филм, заснет от тях се нарича "Работници напускат фабриката", трае 46 секунди и се прожектира за първи път на 21 март 1895 година. Той е направен с апарат, наречен кинематограф, патентован една година по-рано (на 13 февруари 1894 г.).

В края на лятото на 1894 г. Огюст и Луи Люмиер започват работа по снимките на първия си филм – Работници напускат фабриката Люмиер в края на работното време (La Sortie des usines Lumière à Lyon). В свое интервю Луи Люмиер споменава, че по това време не е било възможно технически филмът да бъде заснет през есента или зимата, когато слънчевата светлина е по-слаба.

Филмът е прожектиран за пръв път на 21 март 1895 г. в Париж. Въпреки това днес се счита, че „рожденият ден“ на киното е на 28 декември  1895 г., когато братя Люмиер организират първата платена публична прожекция в сутерена на парижкото „Гранд Кафе“. На събитието присъстват тридесет и трима посетители, които заплащат по един франк, за да видят няколко отделни сюжета, всеки с продължителност по около 50-60 секунди, колкото са били възможностите на лентата. Техниката на Луи Люмиер била нещо съвършено ново за публиката, а той бил превъзходен артист и умеел да подбира най-изразителните кадри за своите сюжети.

Този филм е заснет във фабриката на баща им - Антоан Люмиер, която е за производство на фотографски плаки, разположена в Лион. Тази фабрика не е никак случайна, като през 90-те години на XIX век е сред най-големите европейски производители на фотографски продукти и материали. Луи Люмиер завършва техническата школа в града и започва работа при баща си. Именно по-младият брат Луи се превръща във виден технически специалист в областта на фотографията. Още през 1892 г. двамата братя експериментират със създаването на „движещи се картини“, припомня Banker.bg.

През 1894 г. Луи Люмиер се запознава с експерименталното изобретение на Томас Едисън, наречено кинескоп. Апаратът обаче бил обемна машина, състояща се от две части. Луи бил силно заинтригуван от „движещите се фотографии“ и възможностите за тяхното приложение пред публика. Двамата братя бързо съзират недостатъците в машината на Едисън и я подобряват. От френския инженер Леон Були закупуват правата за устройството на кинематографа и създават по-компактен апарат.

Проектът бил частично финансиран от по-възрастния брат Огюст, който през целия си живот се изявява като добър организатор и финансист. Заедно с братя Люмиер работят и френските инженери Жул Карпантие и Шарл Мойсон, които спомагат за създаването и разпространението на проекционен апарат за демонстрация на филмови ленти. Този апарат е известен с названието - кинематограф. Първоначално новият апарат не е имал собствено име, но идеята за създаването на изкуство от „живи фотографии“ заляга в названието „кинематограф“, което по същество поставя началото и на съвременната кинематография. Братя Люмиер патентоват апарата през 1894 година.

През 1907 г. братята Люмиер заснемат първия си цветен филм.

И българите са сред първите зрители

На 27 февруари 1897 г. е първата кинопрожекция в България. Първи на филмите на братя Люмиер се радват жителите на град Русе, а през следващите месеци има прожекции в цялата страна. Киносеансите са провеждани в съпровод от пиано или саксофон, тъй като самите филми били без звук. Звук във филмите се появява едва през втората половина на 20-те години на ХХ век.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар