Зима

Зима
Пролет

23 декември 2021 г.

Владимир Путин: Действията на Русия ще зависят от гаранциите за сигурността ѝ

"Отношенията ми с Дядо Мраз досега са били благоприятни и съм благодарен за това, че мога да се срещам днес с вас в качеството, в което съм." 

 

"По-нататъшните действия на Москва ще зависят не от хода на преговорите със САЩ, а от това дали ще се гарантира сигурността на Русия."

Това заяви на традиционната си пресконференция, която се провежда всяка година няколко дни преди Нова година президентът на Русия Владимир Путин.

"По повод гаранциите (за сигурност) и ще зависи ли нещо от хода на преговорите - действията ни ще зависят не от хода на преговорите, а от безусловното гарантиране на сигурност за Русия днес и в историческа перспектива", каза той в отговор на въпрос.

Русия не можеше спокойно да гледа кървавия преврат в Украйна през 2014 г., когато "убиваха и подпалваха хора", заяви Путин във връзка с анексията на Крим от Москва и позицията й за конфликта в Източна Украйна. 

"Как можехме да откажем на Севастопол и Крим, на хората там, и да не ги вземем под своя закрила, под крилото си. Невъзможно нещо. Поставиха ни в ситуация, в която нямаше как да постъпим иначе. Или пък можехме ли съвсем безучастно да гледаме какво става на югоизток, в Донбас?", запита риторично той.

"Властите в Украйна изтласкват руснаците и рускоезичното население от териториите, исторически обитавани от тях. Със закона си за коренните народи Киев обяви руснаците, живеещи на тази територия, на тяхна собствена територия, за некоренен народ, както впрочем и поляците, унгарците, румънците", заяви Путин. 

По думите му този закон предизвиква противоречия в отношенията на Киев с Варшава, Будапеща и Букурещ.

Лидерът на Русия отбеляза, че в Украйна е приет закон за държавния език, украинския, ограничаващ сферата, в която може да се използва руският.

"В тази връзка бих желал да подчертая, че като цяло виждаме засега положителна реакция. Американските партньори ни казват, че са готови тази дискусия, тези преговори да започнат в самото начало на годината в Женева. И двете страни са назначили представители. Надявам се развитието на ситуацията да тръгне именно по този път", каза руският лидер.

"Искам да припомня какво говореха нашите опоненти векове наред: Русия не може да бъде победена, може само да бъде разрушена отвътре. Което благополучно бе сторено през периода на Първата световна война, ...и през 1990-те, когато рушаха Съветския съюз", каза Путин в отговор на въпрос на Би Би Си.

Журналист от Вологодска област попита президента Путин как се отнася към иска, заведен от юрист от Санкт Петербург към Дядо Мраз в град Велики Устюг, тъй като добрият старец "не изпълнява желанията му вече 23 години".

"Това е юрист от Санкт Петербург, възрастен човек. Аз също съм юрист от Санкт Петербург, така че имаме някои сходства", отвърна Путин, който е завършил Юридическия факултет на Ленинградския държавен университет. 

"Ето какво бих отговорил в тази връзка: тъй като аз също съм юрист, мога да вляза в ролята на адвокат на Дядо Мраз и да напомня на ищеца, че той изпълнява желания и носи подаръци само на добрите момичета и момчета. Нека анализира поведението си и може би ще открие какво пречи на Дядо Мраз да го дарява за новогодишните празници", каза държавният глава и с усмивка уточни, че "това ще бъде основната линия на защитата".

На пресконференцията президентът бе запитан дали Дядо Мраз изпълнява негови желания. 

"Отношенията ми с Дядо Мраз досега са били благоприятни и съм благодарен за това, че мога да се срещам днес с вас в качеството, в което съм", отговори Путин. 

"Още повече съм благодарен за това на народа на Руската федерация, който ми повери тази висока длъжност", отбеляза президентът, преминавайки към по-сериозен тон.

Връщайки се на празничната тема, той изрази надежда, че "Дядо Мраз ще дари всеки от нас не само с подаръци, но и с най-важното - с осъществяване на плановете ни - на цялата страна и на всеки отделен гражданин на Руската федерация".





Няма коментари:

Публикуване на коментар