Зима

Зима
Пролет

14 декември 2021 г.

Веселин Стойнев: Съмненията за задкулисие ще бъдат обезсилени, ако има обществен натиск

"ГЕРБ няма да изчезне, но трябва да се оздрави. Тя има нужда и от някакво освежаване. Твърде сива и твърде посредствена е." 

 

"За първи път имаме такава сложна коалиция, съставена от четири партии - ляво-дясно-център. Прави впечатление неподправеният хъс на мандатоносителите. 

Трябва да им дадем шанс да увлекат останалите партньори, които имат тежки политически биографии, за да се получи едно управление в интерес на мнозинството от хората в страната."

Този коментар направи пред БНР журналистът Веселин Стойнев.

Според него коалицията е "пояс", за който се хваща всяка от по-малките партии в нея, за да не потъне.

"Коалиционното споразумение, което подписаха четирите партии, задава механизми, които могат да орежат периметъра на корупцията и на задкулисието, стига да има такава воля. Трябва да има и обществен натиск, който да не допусне саботажите на Йордан Цонев (депутат от ДПС - б.р.) и проникванията на различни олигархични групи в самата коалиция. Има съмнение за такива задкулисни прониквания чрез някои от министрите на ИТН и на БСП. Дори тези съмнения да са верни, те ще бъдат обезсилени, ако има обществен и медиен натиск натиск."

По думите на журналиста в "Продължаваме промяната" не са заредени с реваншизъм:

"Възстановяването на нормалността на мнозина ще им изглежда като реваншизъм, но ГЕРБ няма да бъде ударена толкова силно, защото е партия със сериозно парламентарно присъствие, с много сериозни позиции в местната власт и с все още доста популярен лидер. До местните избори през 2023 г. ГЕРБ има доста широко поле за възстановяване. Ако обаче правосъдната система разкрие тежки корупционни зависимости и безстопанственост сред лица, свързани с управлението на тази партия и с кръгове, които я финансират, може би тя ще понесе тежък удар и за оцеляването си да им се наложи да сменят лидера си. Аз си представям партия ГЕРБ без Бойко Борисов".  

Стойнев посочи, че "ГЕРБ не е само партия на корупцията, а има и големи заслуги в местната власт - кметове, които са одобрявани от хората, които правят реални неща за местните общности".

"ГЕРБ няма да изчезне, но трябва да се оздрави в морален и в правен смисъл. Тя има нужда и от някакво освежаване. Твърде сива и твърде посредствена е. Вижте новите депутати от другите партии и вижте лицата на ГЕРБ."

"Без реални стъпки за съдебна реформа в самото начало на това управление би изглеждало лицемерно и зависимо от противопоставяния вътре в себе си", коментира още журналистът.

Той прогнозира, че след известно време може да се постигне парламентарно мнозинство за промяна в Конституцията при някаква съдебна съдба на хора от Народното събрание. 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар