Зима

Зима
Пролет

3 декември 2021 г.

Веселин Стойнев: Спряха Нинова за шеф на НС, за да не е равна с Радев

"Публичното договаряне показа, че този консенсус е направен така, че да е в кърпа вързан."

 

Депутатите се завърнаха в парламента и декларираха добрите намерения на своите политически сили да защитят и законодателно обещанията, които дадоха на своите избиратели. 

Разбира се, освен завърнали се, има и нови лица, сред тях и новоизбраният председател на Народното събрание Никола Минчев.

В интервю за БНР журналистът Веселин Стойнев сподели казаното от депутати в кулоарите на парламента, че кандидатурата на Минчев е издигната сутринта преди тържественото заседание.

Той обвърза тази информация с коментара на спекулациите отпреди няколко дни, че формиращата се коалиция ще издигне Корнелия Нинова на поста. По думите му това е изглеждало логично заради нестабилното и в момента партийно лидерство. А доказателство, освен спешната номинация на ПП, е и пресконференцията, на която тя обяснява, че постът й не е договорен, което не изключва да е имало преговори по темата.

Стойнев отбеляза, че председател на НС е един от трите държавнически поста, заедно с президента и премиера. 

"Председателят е получава същата информация от службите, каквато и другите двама. И, ако Нинова беше заела този пост, това щеше да я направи равна по информираност на президента, с когото тя все по- ярко се конфронтира. Може би затова този пост не й е бил даден."

Журналистът предположи, че младият юрист Никола Минчев ще влезе бързо в ролята си на председател на парламента. 

"А важността на позицията му е определена от това, че ще владее процедурните игри, с които може да влияе върху хода на дебатите, да подпомага или пък да спира инициативи."

Като цяло кротко начало на парламентарния живот прогнозира Веселин Стойнев, поне в началото на мандата. Според него най-спорните теми ще бъдат избягвани.

"Публичното договаряне показа, че този консенсус е направен така, че да е в кърпа вързан", каза Стойнев. 

"Поне до началото на следващата година ще има стабилно управление с работа по текущите задачи, свързани с Ковид кризата и произтичащите от нея икономическа и социална. Предстои партиите да свикнат и със самите себе си, да напаснат коалицията.

Очакванията като цяло са позитивни.

Колкото до провокативната Възраждане, то с позицията си тя е в изолация и в самоизолация. Партията тепърва ще се опитва да печели терен в националистическия сектор, защото влезе в НС благодарение на антиваксърските послания и,  за да се укрепи, ще се опита да се позиционира като легитимна говорителка на националистическия начин на мислене."

Според Веселин Стойнев резките крачки по отношение на съдебната реформа също ще се отложат във времето и най-вероятно ще се изчака предложението на президента за промени в Конституцията.

"Със сигурност ще продължи натискът върху главния прокурор, най-вероятно ще се закрият спецсъдилищата, а със законодателни промени може да се смени и председателя на КПКОНПИ."


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар