Зима

Зима
Пролет

16 декември 2021 г.

Липсата на елементарна връзка със здравия разум управлява света

Нашите крадливи мизерници тук през последните 32 години са само една мизерна, но за сметка на това крадлива и особено продажна част от цялото това глобално безумие 

 

Странна работа е съвременният човек...!? 

Покорил е Луната, пътувал е в космоса, разгадал е човешкия геном, овладял е атома, разхожда се с компютър в джоба и комуникира с хора на другия край на света, създал е неща като изкуствен интелект и генетически променени видове, които мислехме, че са по силите само на Господ.

Обаче не може да си плати парното и тока...!?

За сметка на това си има Зелена сделка, която ще го спаси от глобалното затопляне. Поредното от хиляди глобални затопляния, откакто съществува планетата Земя. Както е имало и хиляди ледникови периоди наред с това. И всички тези пъти планетата Земя някак е оцелявала без Зелени сделки, които да ни спасяват от парникови газове.

Има си и свободен пазар на ток. Нищо, че стотици милиони хора ще зъзнат на тъмно и бизнеси ще хлопват кепенци, защото държавата била „лош стопанин“, регулацията отживелица, а свободният пазар щял да разпредели най-ефективно недостигащите ресурси – към няколко милионера за сметка на цялото общество.

Има си закриване на екологично чистата, евтина и ефективна ядрената енергетика, защото можело да гръмне. А не могат ли да гръмнат ядрените арсенали от десетки хиляди ядрени и не знам си още какви там бойни глави? При това с риск да превърнат хлебарките в доминиращ вид на планетата Земя.

Има си спрени проекти, санкции и военни учения по границите с основния доставчик на енергийни суровини – Русия. Защото Русия била „анексирала“ Крим.

Ами хайде по този повод да вземем да хвърлим десетки трилиони за война, която може да бъде опасна за цялото човечество, вместо да вземем да решаваме един по един проблемите на това човечество. Като например с глада, бедността, изостаналостта, липсата на достъп до здраве и образование, до елементарни битови нужди като ток и парно.

Струва ми се, като че ли липсата на елементарна връзка със здравия разум управлява света и нашите крадливи мизерници тук през последните 32 години са само една мизерна, но за сметка на това крадлива и особено продажна част от цялото това глобално безумие. 

А тази липса на елементарна връзка със здравия разум можем да я отдадем на десетки субективни фактори като – крадливост, продажност, некомпетентност, идеологическа обремененост, откровено малоумие, както и обективни фактори – има какво да се краде, има как да се печели, има продажни лидери, има лобистки и престъпни интереси, неефективна бюрокрация, мощни идеологически апарати, проникнали дори в предучилищните класове, както и на конспиративни фактори – разни тайни общества с техните тайни планове за преустройство на света и пр...

Или пък да я отдадем на сложната комбинация от всичко това.


Христо Проданов, 24may.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар