Зима

Зима
Пролет

13 декември 2021 г.

Проф. Светослав Ставрев: Тези, с които новото правителство обещава да се бори, не са паднали от власт

"Държавата се нуждае от сериозно прочистване и то трябва да започне с главния прокурор." 

 

"Преминаваме от един етап на програми, планове и обещания, т.е. словесни модели на бъдещето, към практическа работа по изграждането на това бъдеще. 

То ще тества надеждите на хората, че ще се случи нещо в страната, което досега не се е случвало - да се сменят правилата на играта. Палещо е онова, което предстои пред това даващо надежди правителство. Много са рисковете пред него."

Този коментар направи пред БНР проф. Светослав Ставрев, преподавател по публична администрация и анализатор.

"Тези, с които новото правителство обещава да се бори, са още на власт. Те не са паднали от власт. Те са навсякъде в администрацията, навсякъде в правораздаването, почти навсякъде в бизнеса. Те са скрити в самото правителство - тепърва ще излизат сигнали за зависимости на хора от новото правителство от скрити сили в обществото", подчерта проф. Ставрев.

Според него правителството ще се сблъска с яростна опозиция на своята дейност - и от опозицията в НС, и от онези сили в обществото, които стоят зад бившите управляващи.

Проф. Ставрев посочи, че няколко месеца ще са необходими, за да се види дали избраното правителство може да работи: "Защото то може да е чудесно изглеждащо, но може да не може да работи".

Като още една загадка той определи как обществото ще подкрепи новия кабинет:

"Следват много болезнени за голяма част от обикновените хора реформи. Не е важно само да подкрепяш на думи новата власт, а да приемеш, че ще се лишиш от някои привилегии, в името на всички".

По думите на анализатора няма политическо време да се дават 100 дни толеранс на кабинета "Петков".

"Държавата се нуждае от сериозно прочистване и то трябва да започне с главния прокурор", каза още професорът по публична администрация.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар