Зима

Зима
Пролет

8 декември 2021 г.

Владимир Путин: НАТО прави опасни опити да развива своя военен потенциал до нашите граници

Разговорът между Владимир Путин и Джо Байдън е бил откровен, се казва в изявление на Кремъл 

 

"НАТО прави опасни опити да използва украинската територия и да развива своя военен потенциал до нашите граници."

Това е казал руският президент Владимир Путин на американския си колега Джо Байдън по време на видеоконферентната им среща, съобщава БТА.

Видеоконференцията беше организирана с помощта на защитена видео връзка, предназначена за комуникация между лидерите на двете страни, която се използва за първи път. Путин се свърза с президента на САЩ от резиденцията  Бочаров Ручей в Сочи, уточнява ТАСС.

Разговорът между руския президент Владимир Путин и американския му колега Джо Байдън е бил откровен, се казва в изявление на Кремъл. Двете страни ще продължат диалога и контактите между техни представители, предвид това че носят отговорност за поддържане на международната сигурност и стабилност.

Владимир Путин е изразил безпокойство относно предполагаемите провокативни действия на Киев спрямо контролираните от проруски сепаратисти райони на Украйна. Руският президент е призовал да не се стоварва отговорността върху плещите на Русия за ескалацията на обстановката около Украйна. Той е подчертал, че именно НАТО предприема опасни опити за увеличаване на военния потенциал край руските граници. 

"НАТО прави опасни опити да използва украинската територия и да развива своя военен потенциал до нашите граници. Ето защо Русия има сериозен интерес от сигурни юридически гаранции, изключващи разширяване на НАТО на Изток", е казал Путин на Байдън.

Руският президент е поискал гаранции от Байдън, че настъпателни ударни системи няма да бъдат разполагани в страни, близки до Русия. Двамата президенти са отбелязали важността на диалога между Русия и САЩ в борбата с кибепрестъпността. Те са изразили и надежда за приемливо решение по иранската ядрена програма. Путин е предложил на Байдън да се премахнат всички ограничения в работата на дипломатическите мисии на двете страни.

Джо Байдън е заявил на руския си колега Владимир Путин, че Русия се излага на риск от силни санкции, сред които и икономически, в случай на военна ескалация в Украйна. Американският президент освен това е изразил дълбокото безпокойство на САЩ и техните съюзници от нарастването на броя на руските военни на границата с Украйна, посочва Белият дом.

Това е петият разговор между двамата държавните глави, откакто Байдън встъпи в длъжност като американски президент, уточнява ТАСС. По-рано лидерите разговаряха по телефона три пъти, а в средата на юни проведоха среща лице в лице в Женева. Тогава разговорът между Путин и Байдън продължи почти два часа и според двете страни беше конструктивен. Срещата на върха на Руската федерация и САЩ в Женева беше първата от 2018 г. насам.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар