Зима

Зима
Пролет

16 януари 2022 г.

Спортът за мирни цели: Прокуратурата и МВР да си направят турнир по дартс!

Турнирът би бил много успешен, ако участниците проявят чувство за хумор и вместо традиционните мишени, състезателите от единия екип се целят в лика на шефа на противниковия тим 

 

Разривът в съвместната дейност на прокуратурата и МВР за  противодействие на престъпността достигна плашещи размери и в същото време все по-отчетливо се превръща в детинска кавга от сорта "На ти си куклата, дай си ми парцалките". 

На всички е ясно, че по силата на писаните закони двете институции ще трябва да играят в един отбор срещу тима на бандитите, но правят всичко възможно противниковият отбор да спечели мача. Защото, вместо да го натискат дружно в полето му, те се ритат по кокалчетата в собствената си половина.

Тази седмица обтегнатите отношения между институциите на Бойко Рашков и Иван Гешев отбелязаха своя пореден връх. Стигна се дотам прокуратурата да кани шефовете на основните МВР-служби, ДАНС и Военното разузнаване, за да им изплаче мъката си колко самотно се чувства разследването на престъпленията. Особено в разнищването на случаи като заплахите срещу депутата Христо Петров-Ицо Хазарта, журналиста от "Биволъ" Атанас Чобанов, общинският съветник Борис Бонев и даже самия вътрешен министър Бойко Рашков.

"Единствено със съвместни действия между правоохранителните институции и представителите на съдебната власт (в частност на прокуратурата, разбира се - бел. ред.) общественият интерес ще бъде защитен и ще бъде гарантирана сигурността на гражданите", проплака държавното обвинение.

В същото време, ведомството на г-н Гешев не пропусна да се позове на собствената си изключителност, постигната благодарение на малоумните ни законотворци - че е единственият орган, който е компетентен да преценява налице ли е извършено престъпление, или не е налице. Тоест - до произнасянето й по този въпрос, МВР, ДАНС и останалите разследващи служби живеят в някаква заблуда, мислейки си че се борят с престъпността.

Да оставим настрана претенциите и на двете страни в кавгата. Ситуацията щеше да е смешна, но заради навирилата глава битова престъпност и несекващия апетит на организираната й посестрима (особено на корумпираните висши чиновници и белите якички), тя си е направо драматична. И то толкова драматична, че е абсурдно за решаването й да черпим полезни идеи от международния опит - такива оздравителни идеи просто не съществуват!

Да беше криза в 10-годишен брак, как да е - може да се потърси съвет отвън, че и да се намери. Даже на психолог може да се иде - все ще помогне някак. Но в нашия случай сякаш психиатърът е по-подходящ...

Макар че в средите на прокуратурата от време на време се раждат оригинални  идеи. Като тази на Камарата на следователите да се организира "благотворителна приятелска (има си хас да е неприятелска! - бел.ред.) среща по шахмат между отбор на Националната следствена служба (НСлС) и отбор на Министерски съвет". Предложението бе отправено в писмо до премиера Кирил Петков, като идеята на следователите е средствата да бъдат предоставени на фондация „Емил Шарков“ в помощ на децата на загиналите служители на МВР.

Предложението е любопитно и идеята може да се разработи. Например - ведомствата на Рашков и Гешев могат да организират турнир по дартс, вместо да си "разменят" стрели чрез медиите. Турнирът би бил много успешен, ако участниците проявят чувство за хумор и вместо традиционните мишени, състезателите от единия екип се целят в лика на шефа на противниковия тим. И обратното.

Въобще, не всичко е безвъзвратно загубено. Има спасение.


Румен Савов, Banker.bg 

Няма коментари:

Публикуване на коментар