Зима

Зима
Пролет

7 януари 2022 г.

Иван Дудин: В Казахстан предстои плавен демонтаж на модела "Назарбаев"

"Очаквам поне още половин година в Казахстан да няма стабилно управление." 

 

"Събитията в Казахстан и това, което се случва, беше неизбежно и рано или късно под тази или друга форма и смяната на властта и формата на управление щеше да се случи."

Това заяви по БНР Иван Дудин, бизнесмен, бивш председател на Българо - казахстанската търговска камара, дълги години е живял в Алмати, за размириците в Казахстан.

"Всички постсъветски държавни образувания съществуват само до определен момент. В случая конкретния повод беше двойното поскъпване на пропан-бутана, но поскъпване на газа има и в други държави, а там няма желание за смяна на политическата система.

Причината за поскъпването в Казахстан на газта според икономическата обосновка на правителството е, че дълго време не са обновявани цените въпреки инфлацията.

Само че зад това се крие нещо друго - държавните и природни ресурси са в ръцете на няколко семейства или кланове - желанието обаче с това увеличение на цените да увеличат и без това свърхпечалбите си, този път според мен, им изигра доста лоша шега. А не забравяйте, че и корупцията в Казахастан има неимоверни размери и народът не е сляп", твърди още Дудин.

Според Дудин населението е било изненадано от това поскъпване на газа, след като те имат от този ресурс. И независимо, че цената на газа е върната към предишните нива, протестите продължават.

"От тук насетне вероятно инерцията на протестите едва ли ще се прекрати, ще виждаме продължаващи сблъсъци, плавен демонтаж на назарбаевските структури, които ще позволят да се наложи една много по-прогресивна политическа система, но знам, че желанието на народа е едно, а как ще се осъществи - е съвсем друго", каза още Иван Дудин.

Според Дудин протестиращите са добре организирани и мотивирани със сили отвън. Това са Русия, Китай, Турция или САЩ - това са силите със стратегически интереси в страната.

"Но силно се надявам, че протестният радикализъм силно ще намалее. Все пак и Казахстан е стратегически интересен за много световни сили, а и моменталната реакция на Русия показва, че тя няма да позволи една нова Украйна на доста голямата си граница с Казахстан. Все пак през Казахстан минава транзита на руския газ за Китай", посочи Дудин.

"Очаквам поне още половин година в Казахстан да няма стабилно управление", каза още Иван Дудин.


Няма коментари:

Публикуване на коментар