Зима

Зима
Пролет

26 януари 2022 г.

Пак се развихри "народното" възмущение срещу цените в Банско

Като ви е по-евтино в Алпите, какво търсите в Банско?! 

 

Гледам пак се развихри "народното" възмущение срещу цените в Банско. 

Ама имало супа по 30 лв., ама "греяното бяло вино" било по 15 лв. и пр. Има. И пържоли по 180 лв. има. Но като не смяташ тази цена за нормална, просто не влизаш в съответните ресторанти и не си поръчваш тези неща. Защо си поръчал, пък после "щрак" за фейса и драматургии "как може, а вие знаете ли как е в Алпите". Може, защото такива като вас консумират и купуват. Като ви е по-евтино в Алпите, какво търсите в Банско?! 

Истината е, че през върховия сезон в Банско ценовият стандарт е наистина доста висок не само в най-луксозните ресторанти, които предлагат "супа от младо телешко" по 30 лв. Но за всеки влак си има пътници. Затова отиваш в ресторанти, които имат все пак по-разумни цени, а не в най-скъпия с италиански готвачи и прочие заврънкулки.

Същият синдром, но много по-несправедлив, се проявява лятото за Черноморието. По-несправедлив, защото по нашето море има всякакви цени - от най-народни, до около и малко над софийските, до доста по-високи. А нивото навсякъде е добро. Но отива Гунчо, примерно на Слънчев бряг, трапосва се на най-скъпия капан за хамбургери, плаща 20 лева и после са оплаква във фейса. А в самия Слънчев бряг има поне 40 други места и ресторанти от много по-висока класа, които предлагат хамбургери на цени около и под софийските. 

Или отива в Созопол, сяда в най-скъпия петзвезден ресторант и после се оплаква, че бил платил "200 лева за нищо". Ами какво търсиш там, като има десетки хубави ресторанти в друг ценови диапазон? 

Прочее, през последните години, откакто вече има пречиствателни станции и морето се изчисти от фекалните води, а общините навсякъде - поне из населените места от Ахтопол до Варна, инвестираха доста в площади, паркове, морски градини и пр., (и вече го няма прахолякът от строителството), нашето Черноморие отново стана привлекателно. Има великолепни заведения от всякакъв калибър, плажовете са си страхотни. Е, ще бъде пренаселено, ако се буташ там, където се бутат най-много - примерно на двата плажа на Созопол, ама изборът си е твой. Но хайде стига, че се отклоних от първоначалната тема.


Борислав Цеков

Няма коментари:

Публикуване на коментар