Зима

Зима
Пролет

31 януари 2022 г.

По примера на Андрешко: Гешев успа Брюксел с приказка за върховенството на закона

В Брюксел може да уважават стандарта за калибрирани краставици, ама у нас никой не яде доматите с колците... 

 

Крадецът вика "Дръжте крадеца!" - такъв извод се налага след изслушването на главния прокурор Иван Гешев в Групата за мониторинг на демокрация в Европейския парламент.

От Брюксел долетя новината, че Обвинител № 1 така е представил ситуацията в България, че аудиторията му вероятно е останала с впечатлението, че ЕС спешно трябва да спасява българската демокрация. Даже силиците на Европейския съюз за нищо няма да стигнат, затова и НАТО трябва да се намеси -  с танкове, морски и сухопътни пехотинци, самолетоносачи, стратегически бомбардировачи "Стелт" и т.н. Така де - от известно време все още крехката българска демокрация е подложена на неистов гърч в грубите ръце на новото управление. А върховенството на закона е мръсна приказка, за която се предвижда затвор.

Българската прокуратура е изключително притеснена, че през последните месеци сериозно се заличава постигнатия напредък след приемането ни в ЕС по линия на върховенството на правото, заявил Гешев пред групата. И добавил, че е много притеснен от тенденциите, които той лично не очаквал и не е виждал в работата си след 1994 година.

Тъй като до 1994 г. работата на Гешев е била да изучава тънкостите на оперативната работа във факултетите "Държавна сигурност" и "Полиция" във Висшия институт на МВР, очевидно има предвид дейността на вътрешното ведомство, която познава след дипломирането си и постъпването като оперативен работник (със звание лейтенант), а по-късно - и от работата си като помощник-следовател и следовател в Главно следствено управление към МВР.

Та от гледна точка на този му стаж, Гешев е преценил и е потвърдил пред Групата за мониторинг на демокрация в Европейския парламент, че престъпността у нас се връща към мащабите си от 90-те години на миналия век. И по тази причина прокуратурата иска по-сериозно наблюдение върху България по механизма за върховенство на закона.

Обвинител № сякаш е забравил мантрата, която обикновено прокуратурата повтаря в транс - е единственият орган, който е компетентен да преценява налице ли е извършено престъпление, или не е налице. И се прави на случайно преминаващ гражданин, че точно вмененото й по закон задължение да преценява кое е престъпление и кое не е предизвиква дълбоки подозрения сред обществото спазва ли самата прокуратура върховенството на закона.

Примери колкото щеш. Например не беше ли прокуратурата, която обвини председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова, че е всявала паника по време на извънредното положение заради COVID-19? Цели четири месеца бяха необходими на Гешев и преторианците му, за да проумеят очевидната несъстоятелност на обвинението...

И понеже говорим за върховенство на закона, малко по-късно същият този Гешев и същите тези негови преторианци категорично отказаха да проверяват или да разследват бившия премиер Бойко Борисов по същото обвинение - за всяване на паника във връзка с ваксините срещу коронавирус!

За такова поведение народната мъдрост твърди, че всички сме равни, но има и по-равни от нас. И заслужава да припомним, че върховенството на закона е основен принцип в условията на демокрация, означаващ буквално спазване на всички закони от всички граждани - като почнем от т. нар. обикновени хора и стигнем до т. нар. политическа класа и властимащите.

Хитрец е главният прокурор. Като ДПС, което призова за проверка на случилото се в КТБ. И, както е тръгнало, ще станем свидетели как Гешев призовава за одит на неговата работа по делото за сринатата банка, водено от спецпрокуратурата под негово еднолично ръководство!

Да, ама не. В Брюксел може да уважават стандарта за калибрирани краставици, ама у нас никой не яде доматите с колците... 


 Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар