Зима

Зима
Пролет

27 януари 2022 г.

Усещането за пълна некомпетентност

Да кажеш, че корупцията зависи само от 20 човека, означава, че или си безкрайно наивен и незадоволително интелигентен, или просто се подиграваш на хората, които са те избрали 

 

Промяната в лицето на Кирил Петков и съдружници разбрахме, че ще се бори с корупцията. За нулева корупция. Бива, одобрявам. 

След това нулевата корупция плавно се превърна в нулева толерантност към корупцията - тоест, ако някой го хванат, да му мисли! Ако не го хванат, вероятно трябва да почерпи когото трябва.

Днес в Брюксел уникалният ни и зашеметяващ Министър-председател, който след Борисов успешно хваща и не пуща погледите на европейските лидери, изказа няколко потресаващи заключения. 

Няма как да не с изумя, че според него българите са "задоволително интелигентни". Е, след като му задоволяваме изискванията за средна народна интелигентност, да не коментирам повече, че се изкушавам да коментирам неговата. 

След това разбрахме, че корупцията в България е била по вина на 20 човека! Само 20! Направо се изкушавам да даде списъка и да ги почваме и след това да ни чака светлото бъдеще на промяната. По едно време се замислих дали пък не визира членовете на Министерски съвет /те са 20 плюс него/. 

Всъщност усещането не е за борба с корупцията, а за тотална некадърност и некомпетентност. Корупцията има причини, взаимовръзки и следствия, както и зависимости. Да кажеш, че зависи само от 20 човека, означава, че или си безкрайно наивен и незадоволително интелигентен, или просто се подиграваш на хората, които са те избрали с надеждата да направиш нещо. 

Корупцията трябва да се пресече още от корените. Да се изследват причините, законите и да се анализира кой се поддава на корупция и защо. От една страна, голяма част от администрацията се държи на мизерни заплати и изкушенията са огромни. От друга страна, административното производство в България е на много ниско ниво, понякога една услуга зависи от благоволението на един чиновник. Който го дава срещу формирането на определено "вътрешно убеждение". Регулаторните режими са направо златна мина за корупцията, те я подхранват и заякват до степен на абсурдност. 

Друга причина за корупцията са партиите. Защото при вземане на властта, те назначават свои хора в администрациите с цел да пълнят черните партийни каси. Дори за кметовете съм чувала, че за всяка община има минимум пари на месец, които да се изпращат в партийната каса, иначе партийният другар ще бъде публично тричан. 

Корупцията се подхранва и от повсеместната некомпетентност в администрацията. Защото понякога гражданите и бизнеса изнемогват да намерят някой, който да им разбере проблема и да свърши работа. И естествено, заплащат услугата. 

И всичко това с масовото затваряне на очи пред този огромен проблем. Защото, както съм казвала, проблемът на българите е, че се възмущават, само когато са от неправилната страна на корупцията. Както казва великият Алеко Константинов "Ех, да ми падне Солунската митница!"...

Затова и омаловажаването на този сериозен проблем от Министър-председателят Кирил Петков означава само едно - или не иска да се бори с корупцията или е напълно некомпетентен да го направи.

Впрочем, новите управляват вече почти година, заедно със служебните правителства. Та, защо тогава няма спестени 10 милиарда лева от корупция и защо все още сме на дъното на класациите по този показател? 


 

Елена Гунчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар