Зима

Зима
Пролет

8 януари 2022 г.

Промяната продължава с ДПС

Коалициите принципно не оцеляват дълго, а тези от рода на орел, рак и щука, обединени около властта - още по-малко... 

 

Вчера се случи това, което предвиждах - оказа се, че ДПС са скритият пети коалиционен партньор. 

За мен още с първите гласувания в парламента стана ясна подкрепата на етническата партия за променителите. Макар и да спорят помежду си, гласуванията са показателни.

Коалиционният партньор на ПП - ИТН, вчера бяха поставени в незавидното положение да напомнят на партньорите си, че предложението им за решение за достъп до сградите на Народното събрание със зелен сертификат, е правно неиздържано, а и много спорно от гледна точка на ефекта върху разпространението на вируса. Явно стана, че в коалицията или не си говорят, или ПП вече са си намерили друга патерица в парламента, което обяснява и защо депутатите от ИТН също не бяха уведомени за извънредното заседание на здравната комисия, на което се разглеждаше предложението за сертификата.

Ако гледате заседанието, ще забележите, че ДПС поискаха почивка по време на разискванията, по време на която проведоха разговори с ПП. Явно нещо са искали и нещо са им дали. Затова и гласуваха в подкрепа на ПП, за разлика от коалиционните партньори - ИТН.  ГЕРБ също подкрепиха 100% предложението на ПП. БСП направо предадоха избирателите си, което е обяснимо, тъй като много се страхуват да не загубят трохата власт, която са докопали след дълги години в опозиция.

Като вземем предвид, че на практика ГЕРБ не са разследвани за управлението си, въпреки лютите закани по медиите (Министър Рашков е по-скоро човек на Президента, отколкото на Кирил Петков, затова впечатлението, че е солов играч срещу ГЕРБ в правителството, все повече се засилва), а съвместните им гласувания по доста теми вече доказват това, което предвиждах. Заедно, разбира се, с назначенията на верни кадри на ГЕРБ в новото правителство на промяната. 

ИТН, макар и партия отскоро и политически грешки, направени по-скоро от недалновидност, засега отстояват принципите, които бяха заявили пред избирателите си и не се поддават на натиска на ПП. БСП мълчат заради властта и гръмко губят електорат, повечето депутати от ПП са безгласни букви, които дори не знаят защо са в Народното събрание, а ДБ дори няма да ги коментирам, да се коалират с БСП им е достатъчно наказание.

Коалициите принципно не оцеляват дълго, а тези от рода на орел, рак и щука, обединени около властта - още по-малко. За съжаление всичко това се случва във време на политическа, икономическа, здравна, енергийна и демографска криза. И българският народ няма повече правото на грешки!


Елена Гунчева
Народен представител

Няма коментари:

Публикуване на коментар