Зима

Зима
Пролет

11 февруари 2022 г.

С географски гаф на Лиз Тръс Русия доказва, че Западът не разбира конфликта в Украйна

Вчерашните разговори между Русия и Украйна с участието на Франция и Германия за решаване конфликта се оказаха безрезултатни     

Кремъл посочи географски гаф, направен от британския външен министър Лиз Тръс, като пример за това колко зле са информирани западните лидери относно противопоставянето на Изтока и Запада заради Украйна, съобщава "Ройтерс".

"Това е реалността, в която трябва да защитаваме позицията си", оплака се Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин.

Той посочи, че вчерашните разговори между Русия и Украйна с участието на Франция и Германия за решаване конфликта са се оказали безрезултатни.

По информация на руския вестник "Комерсант" два дипломатически източника са разказали, че на вчерашната си среща при закрити врата руският външен министър Сергей Лавров попитал британската си колежка дали Великобритания признава руския суверенитет върху Ростовска и Воронежка област - два региона в Южна Русия, където Кремъл трупа свои войски.

В отговор Тръс отсякла, че Великобритания никога не би ги признала за руски. В резултат на това се наложило да бъде поправена от британския посланик в Москва.

В последващо интервю за друг руски вестник самата Тръс признала, че погрешно е помислила, че Лавров говори за области в Украйна, вероятно Донецк и Луганск. 

Лиз Тръс и Сергей Лавров

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар