Зима

Зима
Пролет

9 февруари 2022 г.

„Черпаците” скочиха и на НАП

Вечното недоволство на този бранш вече прерасна в цинизъм. Едва ли не неговото оцеляване е от първостепенно значение за обществото... 

 

Заведенията: "Обезщетенията” се оказаха кредит”. Това е шлагерното заглавие в повечето медии, които отразиха един срамен факт. 

А именно, че „Националната Агенция за приходите започна масов натиск за връщане на суми, получени от българския бизнес като подкрепа вследствие на ограниченията срещу разпространението на COVID-19. Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията недоумяваме защо се появи изведнъж тази активност, след като фирмите, получили подкрепа трябваше да отговарят на определени критерии, зададени именно от НАП и бяха одобрени, след като доказаха, че отговарят на тях.”

Тази декларация на „черпаците” първоначално предизвика умиление и съпричастие. Но бе последвана от негативни реакции и те вече преобладават.

Какво всъщност е прегрешението на НАП?

Нередовните „бенефициенти” са получили писма да върнат пълния размер на помощите, заедно със законната лихва за периода на ползването им.

Плачеш, че си затворил заведението си, а с парите на данъкоплатците си си купил последен модел айфон и никой нямал право да ти държи сметка, коментираха „баламите”, които стриктно са спазили процедурата и условията за получаване на антиковид помощта.

„Най-честите нарушения са свързани с това, че с парите от помощта някои са платили данъци и осигуровки, което правилата забраняват”, каза Дарин Стойков, собственик на заведение.

Други пък, след като потрошили парите, „забравили” да изпратят отчет. А срокът за това отдавна е изтекъл – изискването е било до 1 месец след края на проекта, т.е. до 15 октомври 2021 г. отчетите е трябвало да са в НАП. Някои „черпаци” не са изпратили никакви снимки на платежните документи, за да докажат правомерността на харчовете си.

Собственици на заведения, галеници на Бойко Борисов, дори не си мръднали пръста да спазят едно елементарно изискване при получаване на помощта – да сложат на видно място едно плакатче, че са получили помощ от Европейската комисия, което е изрично условие при всяка помощ от Брюксел. От НАП дори пуснали образец на комуникационния материал и фирмите само трябвало да си го разпечатат и да му сложат едно тиксо. Но, нейсе.

Двете жалващи се асоциации, явно свикнали на безотчетни пари по времето на ГЕРБ, но пък създават илюзорното впечатление за масовост на засегнатите. Но кого всъщност защитават те?

Проверка на „БАНКЕРЪ” показа, че от 8000 заведения получили  държавна помощ само при 66 липсват отчети. Така че подобна акция на цели две асоциации едва ли си е "струвала барута". Погледнато от тази гледна точка тя изглежда като политическа атака от щурмоваците на Борисов срещу "Промяната".

Интернет форумите пък прегряха от негодувание.

„Как ще вземеш пари без да си дал и стотинка на тази държава? Крият данъци, крият осигуровки . Ама да реват са първи. Намалиха им ДДС-то. Някой да е видял намаление на цени в кръчмите?”

„Лапането на готово свършва, вие що си мислехте, че сте най-големите тарикати? Всеки регистрирал "будка" за храна да получи пари без да ги изкара. Почвайте ги НАП, газ до дупка за тарикатите ресторантьори".

„И какво ви е оплакването? Че НАП действа незаконно, или че сте се надали да минете метър и сега – олеле. Ако сте сигурни, че сте прави, осъдете НАП, кво врекате. Ама не се чува да имате такива намерения, що ли?”

„Ще връщате, какво искате все да вземате наготово. Откъде накъде ще ви подпомагат с нашите данъци? Като ви намалиха ДДС вие да намалихте цените? Напротив вдигнахте ги!  Оправете си надутите сметки и качеството на храната в мижавите си кръчми и ще имате клиенти”.

„Не са в много добра позиция тези фирми ... единия вариант е да върнат парите с лихвите ... ама има и един друг съвсем законен ... с наказателни дела за измама.”

„Най-вероятно само "избрани" фирми се оплакват и оЩе по-вероятно е наистина да има проблеми с документацията, неистински документи и т.н. само и само да се вземе облагата. То така си работеше държавата доскоро, така че няма нищо за чудене. Да се оправят в съда”.

„Абе, то и намаленото на 9% ДДС и мярката 60/40, и 80/20 всъщност се оказа удвояване, че и утрояване цената на салатата!”

„Точно това е промяната. Край на безконтролното лапане.”

„Горките заведения, лошо обслужване, скъпо, гнусно, минимални данъци и осигуровки, нарушаване на всякакви заповеди и правила, а помощите платени от нашите данъци им били кредит...”

„А ние, дето нямаме обезщетения, какво да кажем?”


Да, това е въпросът!

Вечното недоволство на този бранш вече прерасна в цинизъм. Едва ли не неговото оцеляване е от първостепенно значение за обществото, а ходенето на кръчма е все още не е конституционно право на всеки гражданин!


 

 Чавдар Цолов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар