Зима

Зима
Пролет

9 март 2022 г.

Шведският премиер отхвърли призивите за влизане в НАТО

"Ако Швеция избере в сегашната обстановка да подаде молба за членство в НАТО, това ще дестабилизира още повече този район на Европа и ще покачи напрежението." 

 

Шведският министър-председател Магдалена Андершон отхвърли призивите на опозицията да обмисли присъединяване към НАТО заради руската инвазия в Украйна. 

По думите на Андершон подаване на молба за членство сега би дестабилизирало сигурността в Европа, предаде Ройтерс.

"Ако Швеция избере в сегашната обстановка да подаде молба за членство в НАТО, това ще дестабилизира още повече този район на Европа и ще покачи напрежението", каза тя пред репортери, съобщава Banker.bg

"През цялото това време винаги съм давала ясно да се разбере, че най-доброто за сигурността на Швеция и за сигурността на този регион на Европа е правителството да има дългосрочна, последователна и предсказуема политика, такова е било винаги моето убеждение."

Швеция не е водила война от 1814 г. и е изградила външната си политика на основата на неучастие във военни съюзи, но през последните години установява все по-близки отношения с НАТО на фона на засилването на напрежението с Русия в балтийския регион.

Москва не иска Финландия и Швеция да се присъединяват към алианса и в края на миналия месец отправи поредното си предупреждение, че ако го сторят, ще има "сериозни военно-политически последици".

Андершон говори по въпроса за евентуално членство в НАТО след среща с лидерите на опозиционни партии, на която бе обсъдена влошаващата се сигурност.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар