Зима

Зима
Пролет

25 март 2022 г.

Владимир Путин упрекна Запада в дискриминация на руската култура

Лавров: Терминът "тотална война", използван от нацистка Германия, сега се използва от много европейски политици, когато казват какво искат да направят с Русия 

 

Президентът на Русия Владимир Путин упрекна Запада в дискриминация на руската култура, като заяви, че това прилича на церемониалното изгаряне на книги от поддръжници на нацистите през 30-те години на миналия век.

"Днес те се опитват да заличат хилядолетна държава - говоря за прогресиращата дискриминация срещу всичко, свързано с Русия", каза Путин в телевизионно изказване, споменавайки руската музика и литература. 

"За последен път такава масова кампания за унищожаване на нежелана литература е проведена от нацистите в Германия преди почти 90 години."

От своя страна министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров също прибегна до такова сравнение, като заяви, че тактиката на Европа е подобна с тази на нацистка Германия, като се възпротиви на историческите санкции срещу Москва и заяви, че терминът "тотална война" е заимстван от наръчника на Хитлер.

"Те обявиха истинска хибридна война, тотална война срещу нас", заяви руският външен министър Сергей Лавров на среща в Москва.

"Този термин, използван от нацистка Германия, сега се използва от много европейски политици, когато казват какво искат да направят с Русия."

Той заяви, че европейските официални лица не крият целите си – „да разрушат, сломят, унищожат и задушат икономиката и Русия като цяло".

Откакто президентът Владимир Путин изпрати на 24 февруари войски в прозападна Украйна, Западът подложи Москва на безпрецедентни мерки, превръщайки Русия в най-санкционираната страна в света.

Москва заяви, че има за цел да "демилитаризира" и "денацифицира" Украйна.

Ролята на Съветския съюз в разгрома на хитлеристка Германия през 1945 г. продължава да бъде огромна гордост за Русия и е в центъра на патриотичните речи на Путин.

Руският президент осъди икономическия "блицкриг" на Запада и сравни санкциите с "антисемитските погроми, извършени от нацистите".

Той обвини също така Запада, че работи за отслабването на Русия с помощта на "национални предатели".



Няма коментари:

Публикуване на коментар