Зима

Зима
Пролет

15 март 2022 г.

Гаф след гаф! Премиерът пак излъга! БСП не е подкрепила санкции срещу Русия

С поведението си Кирил Петков залага истински мини в управлението на страната заради тоталната обърканост на мислите в главата му

 

 

"Истината е, че БСП подкрепиха мерките срещу Русия. Това е много по-трудно за тях, защото там от старото поколение вярват, че братската държава, независимо кой управлява, е братска държава."

Това заяви премиерът Кирил Петков по време на годишната среща на бизнеса с правителството на тема "Мястото на България в новия свят - рискове и стратегии". На форума присъстваха и чужди посланици.

Думите на Кирил Петков не само не отговарят на истината, но са откровена лъжа, казана публично, без никакво притеснение.

Истината е, че БСП не е подкрепила санкции срещу Русия.

Депутатите на левицата гласуваха "против" този текст в Декларацията на Народното събрание.

Припомням. Декларацията на 47-ото Народно събрание, която осъжда военните действия в Украйна, се обсъждаше седем часа  в парламента на 24 февруари т.г. По изричното настояване на БСП текстът се гласуваше точка по точка, тъй като левицата отказа да подкрепи документ, в който има думата "санкции".

Накрая депутатите на БСП гласуваха "против" частта, в която се казва: "България подкрепя партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО при обсъждания пакет от мерки, включително санкции с цел деескалация на конфликта".

Забравил ли е това Кирил Петков, който присъстваше в залата през цялото време и лично се опитваше да уговаря депутатите на БСП да склонят за думичката "санкции"?

Помни ли какво прие парламентът и кой как гласува?  Не е ясно!

В потока на несвързаните му мисли от днес той дори мотивира лъжата си като благодари на БСП, че е подкрепила мерките срещу Москва въпреки любовта си към Русия.

"Благодаря на БСП, че разграничиха любовта към Русия, която споделят голяма част от техните избиратели, от санкциите заради войната. Ние сме от страните, които подкрепяме Украйна. Като отивам на срещата в ЕС, не се притеснявам какво ще ми каже коалиционният партньор."

Учудващо е как може така брутално и безпардонно да се лъже от най-високото място в държавата и то по такъв важен въпрос.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова продъни ушите на всички, като многократно подчертава, че БСП е против войната, но е против и санкции срещу която и да е от воюващите страни, тъй като те не дават резултат.

"Времето показа, че санкции срещу Русия са вредни и за България, и за Европа и, както виждаме, започна едно омекотяване – няма да има санкции за петрол, за газ, за руски кораби, които пренасят енергоносители. Лидерите на Европа осъзнаха какво означават такива хард санкции, които се връщат като бумеранг срещу народите."

Това изявление на председателя на БСП, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова е само от преди три дни - от неделя сутрин пред БНТ.

В ефира прозвучаха категоричните ѝ думи: "Водени от тези аргументи и притеснения за България и за българския народ, ние се противопоставихме на санкциите".

Нещо повече, Нинова поясни, че и Европа, и партньорите от управляващата коалиция вече започват да се доближават до позицията на БСП.

Тя цитира думи на самия Кирил Петков, който ден преди това обяви пред "Политико": „Ние няма да подкрепим санкции, които България не може да понесе“. Това накара Нинова дори да благодари "на нашите партньори за проявеното разбиране. Ние понякога сме коректив в коалицията - изразяваме различни мнения, но винаги сме водени от държавния интерес".

Къде в цялата тази поредица от категорични изявления Кирил Петков видя "истината, че БСП подкрепи санкциите"?

Вероятно в главата му е някакъв микс от думи, в които той не може да намери истинския смисъл.

Ясно е, че публичното поведение на министър-председателя Кирил Петков е извън контрол и не подлежи на никакви пиарски ходове за спасение.

Ясно е, че той не държи на никакви договорки, че не признава и даже не познава същината на фактите и сипе откровени лъжи, без да държи сметка за последствията.

Вече не може да се скрие, че Кирил Петков е тотален имиджов и управленски провал на създателите си. Той вече не е полезен и за тях, защото не може да свърши това, за което ни го натресоха. Петков е първият премиер на България, който се срина, преди кабинетът му да е навършил и 100  дни.

И в това има обяснение - политиката като обществено занимание е твърде далеч от неговата същност; той приема управлението на държавата като менажиране на бизнескорпорация; а стремежът му за себеизява се сблъсква челно с нагласите и подготовката му за висш държавник. Проблемът на България е, че точно в тези буреносни времена има за министър-председател човек с демонстративна инфантилност. А пък не е време за избори...

Какво сега трябва да направи вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова, след като премиерът публично излъга на неин гръб.

Ако опровергае думите на Кирил Петков - става скандал в коалицията и в държавата. Почват обяснения, контраобяснения - радост за опозицията, която вече е изправила гребен и това го доказа последният форум на ГЕРБ.

Ако си замълчи - срещу Нинова веднага ще скочи и вътрешната опозиция, и самата БСП. Едните ще я заподозрат в задкулисие с ПП, другите ще кажат: "Ти защо ни предаде?"

Истината е, че Кирил Петков предаде Нинова. Дали го съзнава, или не - нямам обяснение.

С поведението си обаче Кирил Петков залага истински мини в управлението на страната - не само заради непознаване на държавните механизми, заради което влиза от гаф в гаф; не само заради високомерието си, което не търпи съвети; но и заради тоталната обърканост на мислите в главата му, което вече е проблем от друга сфера.

Но все повече става проблем на цялата държава.

Дали ще броди по коридорите на Версай с чаша в ръка; дали ще дрънка пред Ердоган, че "слага ново начало на отношенията с Турция"; дали ще определи Русия като "една бензиностанция с ракети"; дали ще обърка Толстой с Чехов; дали ще изреже снимката на Ковачевски от общ кадър с Блинкен; дали ще обяви, че на 3-ти март на връх "Шипка" са се водили боеве - каквото и да направи, където и да отиде, каквото и да каже, Кирил Петков твори само гафове. И спасение от тях няма!

В Анталия българският премиер изправи срещу Ердоган, вицепрезидента на Турция и шефа на турското разузнаване съветничките в кабинета си Лена, Весела и Соня!?!

Петков просто не знае къде e и за какво носи отговорност. Има бели полета в познанието, в културата, в комуникацията.

Но има и опасности - защото не знаем с тази объркана глава на раменете си какво ще си говори Кирил Петков с Лаура Кьовеши, с Лойд Остин, с Камала Харис или с Урсула фон дер Лайен.

И какво ще произтече от това за държавата?

П.П.
Докато пишех този текст излезе още една опашата лъжа на премиера.

Пак пред бизнес-форума днес Кирил Петков се похвали, че "лично имам потвърждение от Урсула фон дер Лайен, че в следващите няколко седмици тя ще дойде тук и ще подпишем Плана на възстановяване и развитие на България".

Още не изрекъл тези слова и от Брюксел дойде тяхното опровержение. ЕК ни уведоми официално, че удължава отново, за четвърти път, поне още с един месец периода, в който ще оценява българския План за възстановяване и устойчивост.

Което означава - първо, че нашият План (единствен в ЕС) още не е одобрен. Може да стане след месец, а може и да не стане. 

Второ, евробюрократите може пак да ни го върнат, като вдянат какви безумия като завод за батерии, например, сме сътворили.

Трето, скорошното подписване на този План засега е мираж.

Четвърто, всичко това ни кара да направим простичкия извод, че няма как след няколко седмици Урсула фон дер Лайен да дойде у нас.

И тук отново изниква въпросът. Защо министър-председателят Кирил Петков лъже така безотговорно?


 

 

Валерия Велева, Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар